20/04/2024 - 5:27
Més

    Més de 500 persones acudiren a Montaverner per veure la recreaciò del milacre de Sant Blai

    Altres notícies

    El passat dissabte 26 de maig a les 10:30h, es van concentrar a l’ajuntament de Montitxelvo unes 75 persones per tal de realitzar la ruta de l’aigua. L’alcalde de població, Josep Miquel Climent, va donar la benvinguda a tots els assistents i va explicar tot els recursos hídrics que formen la ruta. Els turistes van realitzar un itinerari circular de cinc quilòmetres i van descobrir: l’aqüeducte dels s. XV-XVI, el molí d’aigua, les basses de reg, les mines d’aigua, el sistema de reg, les diferents fonts, l’arcada del Planet i l’alcavor de Remigio entre d’altres.

    El passat diumenge 27 de maig, l’ajuntament de Montaverner va acollir a més de 500 persones. L’alcaldessa de la població, Elisa Amparo Roses, va donar la benvinguda a tots els participants i va agrair la tasca realitzada en la interpretació del miracle de San Blai al grup de voluntaris veïns de Montaverner. Roses ha destacat que: “des de l’ajuntament el que pretenem és apostar pel turisme d’interior i recuperat les tradicions orals amb el propòsit de donar-les a conèixer tots els públics”. L’alcaldessa a conclòs : “esta ruta s’ha sigut tot un èxit gràcies al treball de tots els veïns de Montaverner que han participat en la representació del miracle”.

    Més de 50 persones entre actors, músics i equip tècnic van interpretar i escenificar el miracle de San Blai basat en la tradició escrita datada el 3 d’abril de 1741 i escrita pel retor D. Esplugues a partir de 1731, document custodiat a l’arxiu parroquial.

    El miracle està basat amb la cura a tot el poble de Montaverner de la epidèmia de diftèria, anomenada també del “Garrotillo” desencadenada a finals del S.XVII, la qual es localitzava en la faringe, nas, laringe, tràquea i bronquis, formant-se unes falses membranes en les mucoses que deixaven úlceres més o menys profundes, causant d’aquesta manera la mort per asfixia, a més de ser contagiosa. Al 1677 on ja havia mort molta gent del poble quedant sols 30 cases aproximadament, el sacerdot En Juan Peralta, el Justícia i el Jurat ixen del poble junt amb altres veïns a rebre la imatge del Sant en el límit amb Bèlgida, que la seva parròquia els la va cedir la imatge. En andes, processionalment entrà en la vila per la part baixa del carrer Major fins l’església. En la primera casa una xiqueta, d’uns 10 anys, moribunda, que li se descobria el garguero. La xiqueta i els seus pares invocaren al Sant, recuperant així la salut. El mateix va passar amb els demés malats  fet ocorregut el Dilluns de pasqua 11 d’abril del 1678 . Al finalitzar els visitants van rebre un obsequi de l’ajuntament de Montaverner.

    Dissabte 2 de juny: Castelló de Rugat

    Es realitzarà la ruta Castelló i els Borgia on descobrirem el Palau Ducal dels Borgia (residència d’estiu), el casc antic, l’església Parroquial de l’Assumpció, l’aljub o cisterna medieval, l’ermita de Sant Antoni Abat i Santa Barbera i el forn de la Gerreria.

    Diumenge 3 de juny: Bellús

    Es realitzarà la ruta La llegenda de San Jaume on descobrirem l’estret de les aigües amb la agenollada del sant, el casc antic i la llegenda de San Gregori, l’ermita del Crist de la bona mort, l’església Parroquial de Santa Anna amb el conte popular de Blasco Ibañez anomenada “La Tomba d’Alí Bellús” i el palau dels Bellvís. Al finalitzar la visitat guiada l’ajuntament de Bellús oferirà un refrigeri per a tots els participants.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Malena Alterio penja el “no hi ha entrades” al Teatre Echegaray d’Ontinyent

    La representació d’espectacle “Los amigos de ellos dos” junt a David Llorente esgota la venda online i sols resten 30 entrades de venda exclusiva en taquilla
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -