Més de 1000 persones han visitat durant les últimes setmanes a la Casa de Cultura d’Ontinyent l’exposició “Imatges i memòria de Mauthausen”, una mostra formada per imatges i textos que documenten la realitat del camp d’extermini nazi de Mauthausen-Gusen, on van estar deportats centenars de valencians i entre ells diversos ontinyentins. A més de l’assistència de diversos grups d’alumnes dels centres educatius, cal destacar l’assistència de 130 persones durant l’última edició de la “Nit Oberta”.
Amb la finalització de la mostra el passat dissabte 16 de novembre es tanca el cicle “Guerra i Oblit” organitzat per l’Ajuntament d’Ontinyent amb la col·laboració de diverses entitats, i dedicat a la memòria dels valencians i valldalbaidins que patiren els camps d’extermini nazis. Dins d’aquest cicle, la ciutat ha acollit fins a 18 activitats a l’últim mes i mig, entre elles dues exposicions, dues conferències, dues visites guiades, un audiovisual, la projecció de 2 pel·lícules i 8 documentals, així com un acte d’homenatge en memòria dels valldalbaidins morts a Mauthausen.
L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, valorava positivament l’acollida a estes activitats, destacant que
“en temps de crisi reapareixen discursos i comportaments totalitaris, i és una obligació moral d’aquells que creem en la democràcia no oblidar la història per que no es torne a repetir. En aquest sentit haviem pensat que era un bon moment per a retre homenatge a tots els ontinyentins, valldalbaidins i valencians que lluitaren al seu dia per un sistema democràtic, pels drets i les llibertats, el que els va acabar costant el trasllat al camp d’extermini de Mauthausen”, explicava.
Jorge Rodríguez tenia paraules d’agraïment l’EPA de Sant Carles, l’Associació de Veïns del Llombo, el Cine-Club Utiye, la Universitat de València i els tècnics municipals, destacant que les activitats realitzades “han estat fruït de l’esforç i la implicació personal de molta gent, sense la qual no hauria estat possible un programa tan complet com aquest”.