L’alcalde d’Ontinyent destaca l’aposta pel valencià de l’Ajuntament a la Nit d’Escola Valenciana

0

El president de la Diputació de València i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, exercia el passat dissabte d’amfitrió de la catorzena Nit d’Escola Valenciana, l’escenari de la qual enguany ha sigut la capital de la Vall d’Albaida. Rodríguez ha destacat l’aposta ferma tant de l’Ajuntament d’Ontinyent com de la Diputació que presideix per la defensa de la llengua valenciana, en la prèvia del lliurament dels premis anuals de Escola, que ha tingut lloc en el Teatre Echegaray.

L’aposta per la llengua valenciana s’ha vist reflectida, en paraules de Rodríguez, “tant en la recuperació del requisit lingüístic per a les administracions públiques, que va ser una de les primeres decisions adoptades com a alcalde d’Ontinyent, com en l’engegada d’un BOP bilingüe, que hem impulsat des de l’àrea d’Administració General de la Diputació, amb la col·laboració del servei de Normalització Lingüística”.

“Som pioners en la recuperació, la defensa i l’ús de la llengua valenciana”, ha manifestat Rodríguez, orgullós que la Diputació “torne a parlar valencià”. El president de la Corporació provincial ha destacat, en la seua intervenció durant la gala en el Teatre Echegaray, que “era inexplicable que en la institució provincial no s’utilitzara de forma oficial el valencià”.

Per a Jorge Rodríguez, “l’aposta per la llengua valenciana ha d’anar més enllà de les paraules”, com demostra la gestió de Rodríguez no solament en la Diputació, sinó també en l’Ajuntament d’Ontinyent, on ha convertit el valencià en llengua vehicular i ha garantit els drets de tots els veïns “parlen la llengua que parlen”.

El Teatre Echegaray acollia la gala de lliurament dels premis anuals de Escola Valenciana, que en aquesta ocasió han reconegut a Carmen Agulló per la seua trajectòria individual en l’àmbit educatiu; a la Federació Valenciana de Nanos i Gegants per la seua implicació en l’ús social i la difusió de la llengua valenciana; i al Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) com a premi extraordinari. Enguany s’ha inclòs també, de forma extraordinària, un esment honorífic per a Josep Vicent Garcia Ramos.

La gala era conduïda per l’actriu Maria Juan i comptava amb la intervenció del poeta Joan Olivares i l’actuació dels alumnes del col·legi Martínez Valls d’Ontinyent, que representaven el Ball dels Cavallets al començament de l’acte, i el col·legi Rafael Juan Vidal, que tancava la vetllada amb la seua Dansa Africana. La Colla el Regall posava el colofó a una gala en la qual estaven presentes altres autoritats com el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, la vicepresidenta de la Diputació, Mª Josep Amigó, el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, i el diputat provincial de Cultura, Xavi Rius.

El president de Escola Valenciana, Vicent Moreno, destacava en la seua intervenció l’intent de “compartir amb tota la societat la tasca que dia a dia desenvolupen persones i col·lectius per a millorar la situació de la llengua i la cultura valencianes”. El conseller Marzà, per la seua banda, indicava que Escola Valenciana “és molt més que una escola en valencià, és una escola col·lectiva que hem de construir entre tots”. El conseller, en la línia de Jorge Rodríguez, expressava el seu compromís per treballar pel renaixement de la llengua valenciana i que “mai més torne a estar relegada”.

Font: Ajuntament d’Ontinyent

Publicitat