Josepa Sopeña guanya el 22é Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida

1
Imatge de la gala del 22é Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida.

Demana-m’ho així i et diré que sí, de Josepa Sopeña Feu, és l’obra guanyadora del XXII Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida. Dels 18 originals presentats en l’edició de 2016, aquesta obra és la que ha estat mereixedora dels 4.000 euros amb què la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida dota el guardó, i que serà publicada el 2017 a la col·lecció «L’Eclèctica» d’Edicions Bromera. El veredicte del jurat s’anunciava la nit d’aquest divendres 9 de desembre, en l’acte celebrat a Quatretonda, davant d’un centenar persones representatives del teixit social, empresarial i polític de la Vall d’Albaida i de les comarques del voltant.

Les protagonistes de Demana-m’ho així i et diré que sí són dues amigues, Helena i Elsa que s’ho conten tot des de la infantesa, incloent les seues experiències sexuals. Quan Helena s’instal·la a Cambridge per a donar classes de català, coneix al jove i seductor Jamie. Tot i que Helena viu amb la seua parella a Barcelona, no podrà impedir que la forta atracció que sent pel jove esclate i els dos enceten una apassionada relació que no podran reprimir, fent que els esdeveniments es precipiten.

L’obra destaca per estar bastida mitjançant el joc de converses entre Helena i Elsa a través de la xarxa, del telèfon i dels records, aportant ritme i creativitat a la narració. A més, l’ofici de l’autora està present també a l’hora de connectar els diferents personatges i trames que hi intervenen amb un domini del llenguatge notable.

El jurat, format per Alfred Aranda, Enri Mollà, Josep Penadés, Joan Torró i Sílvia Muntadas, amb el conseller de Cultura i alcalde d’Alfarrasí, Fede Vidal, com a secretari, ha destacat que «es tracta d’una obra molt completa, ben travada, que presenta un relat teixit amb ritme i originalitat, que demostra l’ofici de l’autora».

Josepa Sopeña Feu va nàixer a Almenar (Segrià) i és professora d’anglès al Maresme (Barcelona). Demana-m’ho així i et diré que sí és la seua primera novel·la després d’iniciar-se com a escriptora amb diversos contes i relats que han merescut diferents reconeixements.

El Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida és l’únic guardó en literatura eròtica convocat per una institució pública en tota Espanya. Tant per la seua dotació econòmica com, sobretot, per la seua peculiaritat, conforma una de les principals convocatòries literàries del territori valencià. Sens dubte, és un dels principals esdeveniments culturals impulsats des de l’ens comarcal i els que compten amb una major rellevància pública, com demostra la procedència ben diversa dels autors que concorren al premi. 12 de les obres provenen de terres valencianes, amb una destacada presència de la Vall d’Albaida, quatre que és el mateix nombre que les arribades de terres catalanes. Finalment, dues candidates han arribat de les Illes Balears.

D’aquesta manera, aquest certamen consolida edició a edició els objectius que persegueix des de la seua creació: el foment de la literatura en valencià des d’una òptica molt específica, com és el gènere eròtic; i, d’altra banda, el reconeixement de la Vall d’Albaida més enllà dels nostres límits purament naturals com a referent turisticocultural.
En l’acte de lliurament del premi, el conseller de Cultura, Fede Vidal, va garantir que «des de la Mancomunitat utilitzarem tots els mecanismes al nostre abast per a dignificar este premi i assegurar les futures edicions» perquè encara que el moment econòmic actual no siga el desitjable, «la cultura ha de ser de tots i per a tots i el premi forma part de la marca Vall d’Albaida».

Font: Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida

Publicitat

Comments are closed.