26/04/2024 - 16:49
Més

    La Mostra de Titelles a la Vall d’Albaida, exemple de col·laboració institucional

    Altres notícies

    El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha arreplegat l’I Premi Honorífic Mostra Titelles en l’acte de presentació de la 31 Mostra Internacional de Titelles de la Vall d’Albaida (MIT) celebrat aquest matí en la seu del govern provincial, el Palau Scala.

    El guardó del MIT naix amb caràcter anual i distingeix enguany a l’espectacle Tirant Lo Blanc produït pel Centre Teatral Escalante en 1986 i lloc en escena pels Follets i L’Entaulat Teatre.

    En la seua intervenció, el president Jorge Rodríguez ha anunciat que la nova Diputació reforçarà les ajudes a la MIT, un esdeveniment cultural de primer ordre “amb el qual compartim tres criteris bàsics, la col·laboració institucional, l’aposta per la cultura com a arma carregada de futur i la capacitat de fer comarca mitjançant la suma de sinergies i esforços”.

    Segons el president de la Diputació, “la MIT demostra que amb normalitat es pot treballar en comú des de tots els àmbits, ja que és fruit de la col·laboració entre l’Institut Nacional de les Arts Escèniques del Ministeri de Cultura, la Generalitat Valenciana, a través de Culturarts, la Diputació de València, la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i els municipis implicats en aquesta reeixida proposta escènica”.

    En l’acte de presentació també han participat el director general de Culturats, José Luis Moreno, el diputat de Cultura, Xavier Rius, el president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Vicente Gomar, el nou director de la MIT, Josep Policarpo, i la diputada de Teatres Rosa Pérez Garijo, que ha sigut l’encarregada d’obrir l’acte amb unes paraules de benvinguda, en les quals, a més de felicitar als organitzadors de la MIT, ha assenyalat la necessitat de treballar “braç a braç entre les institucions per a garantir una millor gestió pública, alguna cosa que desgraciadament no ha sigut un costum”.

    Per la seua banda, José Luis Moreno ha mostrat la seua satisfacció per participar, un any més –l’any passat va participar en la presentació de la 30 edició de la MIT celebrada a Ontinyent- “en la mostra més antiga de les arts escèniques valencianes, un referent cultural, nacional i internacional en el món de les marionetes, amb el qual seguirem col·laborant, més encara si cap”.

    El president de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, Vicent Gomar, ha qualificat la MIT de “festival singular, molt especial per a la comarca i tot un referent en el món teatral que ho converteixen en una cita ineludible cada mes de novembre”.

    El nou director de la MIT, Jose Policarpo, ha assenyalat que els objectius prioritaris de la Mostra són ampliar la visibilitat del festival més enllà del territori i la diversitat. Sobre la instauració del Premi Honorífic ha assenyalat que “donat el caràcter efímer del teatre volíem evitar que l’oblit es portara a iniciatives escèniques que han contribuït a construir la nova escena valenciana. Volem tornar la mirada cap a aqueixos projectes i aprendre dels seus encerts, i gens millor que començar amb “Tirant el Blanc”, produït en 1986 per la Diputació de València i lloc en escena pels Follets i L’Entaulat Teatre”.

    Alberto Cebreiro, dels Follets, i Manel Cubedo de L’Entaulat, han arreplegat sengles guardons a la part artística i escènica de la producció, respectivament, de mans de la diputada de Teatres Rosa Pérez Garijo i del diputat de Cultura Xavier Rius.

    Novetats en la MIT

    Després de 30 edicions en les quals han participat més de 370 companyies valencianes, nacionals i internacionals, la Mostra Internacional de Titelles a la Vall d’Albaida comença una nova etapa amb el retorn a la direcció artística de Josep Policarpo, productor de Bambalina Teatre, la formació que va posar en peus aquesta mostra en 1985 i que la va dirigir durant 20 anys.

    Enguany s’amplia el calendari d’activitats paral·leles i per primera vegada es faran en col·laboració amb el campus d’Ontinyent de la Universitat de València. “Encara que els protagonistes seguiran sent els xiquets, volíem obrir una mica la programació a altres segments de la població, amb activitats de caràcter formatiu i proposades per a tota la família i adults. Però, sobretot, hem cuidat molt la varietat i qualitat artística dels espectacles per a mostrar el millor del teatre amb titelles contemporani, tant amb peces que respecten la tradició d’aquesta disciplina com amb muntatges que la renoven completament”, ha comentat Policarpo en la presentació d’aquesta nova etapa.

    Del 5 al 8 de novembre, 15 municipis adscrits a la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, entre els quals es troben pobles d’un centenar d’habitants al costat de grans nuclis urbans, com Ontinyent, es convertiran en un gran escenari. Per al seu president, Vicent Gomar, “és una manera de fer arribar propostes teatrals d’alt nivell a tot tipus de poblacions, sense importar la seua grandària. Fem un gran esforç perquè l’oferta cultural siga parella en qualsevol racó de la mancomunitat”. Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Diputació de València, la Generalitat Valenciana, la Universitat de València i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.

    Titellaires valencians, espectacles premiats i Philippe Genthy

    En aquesta renovada edició, la MIT aposta per les produccions autòctones amb cinc propostes per a xiquets entre les quals s’inclou una nova generació de titellaires valencians, representada per companyies com El Ball de Sant Vito, Teatre a mà o Teatre Plegable.

    La programació es completa amb sis peces vingudes de diferents punts d’Espanya, entre les quals trobem espectacles premiats en destacats certàmens nacionals com El bosc de Grimm (Premi Max Millor Espectacle Infantil 2014), Adéu Bienvenida (Espectacle Revelació FETEN 2013) o L’endrapasomnis (Premi de la Crítica Catalana 2014).

    La representació internacional la posa la prestigiosa companyia francesa Philippe Genty amb La trucada del mar, una sorprenent i divertida peça basada en L’Odissea. I per a adults, des de Barcelona arribarà Allegro dt. senar troppo, una proposta multidisciplinària sobre l’amor.

    A més, entre les activitats paral·leles organitzades en el Campus d’Ontinyent tindrà lloc una trobada dels dramaturgs valencians Pasqual Alapont, Roberto García i Jaume Policarpo i una classe magistral d’aquest últim. Completen la programació la instal·lació interactiva Canviar la cara i un taller a càrrec de Lluerna Teatre per a aprendre a crear i manipular marionetes.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Natàlia Enguix: “Els 3’2 milions d’euros de la Diputació ja confirmats per a Ontinyent són només el principi”

    La vicepresidenta 1ª de la corporació valenciana protagonitza la rimera jornada del nou cicle de “dissabtes a la seu” d’Ens Uneix, que reunia dissabte regidors, regidores i militants d’Ontinyent i diferents municipis de La Vall d’Albaida i el Comptat
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -