28/03/2024 - 11:55
Més

    El documental sobre «Las mamás belgas» comença a rodar-se a Ontinyent

    Altres notícies

    La Diputacióde València, a través de l’àrea d’Igualtat, i l’àrea de Memòria Histórica,ha posat en marxa la producció d’un documental històric basat en un treball de recerca sobre un grup de dones que van desenvolupar la seua labor professional com a infermeres en l’Hospital Militar Internacional, que Bèlgica va engegar a Ontinyent durant els anys de la guerra civil espanyola.

    Aquest documental històric està basat en les recerques del ontinyentí Joan J. Torró i del belga SvenTuytens, que es complementen amb les del professor Rudi Van Doorslaer, director del Centre d’Estudis sobre la Guerra i les Societats Contemporànies (Cegesoma).

    Lluny de cenyir-se a la creació d’un hospital que es va alçar gràcies a la solidaritat dels treballadors europeus, trencant amb el tractat de no intervenció, el treball de Torró i Tuytens se centra a mostrar la història d’unes dones, la majoria de les quals eren jueves, que, mogudes sobretot per la solidaritat amb la república espanyola, es desplacen a Espanya per a contribuir a la lluita contra el feixisme.

    Conegudes com “Les mamàs belgues” aquest col·lectiu d’infermeres, al que es van integrar altres valencianes, “representa a la dona moderna, que trenca el model tradicional que tan profundament havia calat en la societat espanyola. Trenquen amb la imatge de dones vestides de negre, circumscrita a l’esfera domèstica i sense la possibilitat de la seua participació en la vida pública en aquells esdeveniments i pren decisions que afectaven a tota la col·lectivitat”, ha explicat Torró.

    Per al periodista belga Sven Tuytens “Aquestes dones no volien quedar-se de braços plegats davant el sofriment que vivia el poble espanyol. Els seus marits o nuvis lluitaven en les brigades internacionals. Elles també volien participar en la lluita antifeixista a Espanya i l’hospital els va oferir la possibilitat de ser útils. Eren molt conscients que la Guerra Civil Espanyola era el preludi del que Hitler i Mussolini tenien preparat per a la resta d’Europa. Quan la Guerra Civil va acabar, van continuar lluitant en la resistència armada però desgraciadament diverses d’elles van acabar en els camps de concentració”, explica.

    Rodatge a Ontinyent i Xàtiva

    El rodatge d’aquest documental històric va donar començament ahir a Ontinyent, en l’antic Hospital Militar, seu actual del Col·legi “La Concepció” de la comunitat franciscana, que, durant dos anys (1937-1939), va funcionar, excepcionalment equipat, com a hospital i conclourà dissabte que ve a Xàtiva amb la recreació del bombardeig de l’aviació feixista italiana el 12 de febrer de 1939 en l’estació de trens de Xàtiva.

    En la representació participen alumnes d’últim curs de l’Escola del Centre Teatral Escalante, dependent de la Diputació de València, i de la Escola deDançes de Xàtiva.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent torna a demanar al Ministeri la declaració d’Interès Turístic Internacional per als Moros i Cristians

    El ple aprova per unanimitat l’emissió d’una nova sol·licitud a la Secretaria d’Estat de Turisme una volta ampliada i actualitzada la documentació justificativa
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -