El documental sobre «Las mamás belgas» comença a rodar-se a Ontinyent

La Diputacióde València, a través de l’àrea d’Igualtat, i l’àrea de Memòria Histórica,ha posat en marxa la producció d’un documental històric basat en un treball de recerca sobre un grup de dones que van desenvolupar la seua labor professional com a infermeres en l’Hospital Militar Internacional, que Bèlgica va engegar a Ontinyent durant els anys de la guerra civil espanyola.

Aquest documental històric està basat en les recerques del ontinyentí Joan J. Torró i del belga SvenTuytens, que es complementen amb les del professor Rudi Van Doorslaer, director del Centre d’Estudis sobre la Guerra i les Societats Contemporànies (Cegesoma).

Lluny de cenyir-se a la creació d’un hospital que es va alçar gràcies a la solidaritat dels treballadors europeus, trencant amb el tractat de no intervenció, el treball de Torró i Tuytens se centra a mostrar la història d’unes dones, la majoria de les quals eren jueves, que, mogudes sobretot per la solidaritat amb la república espanyola, es desplacen a Espanya per a contribuir a la lluita contra el feixisme.

Conegudes com “Les mamàs belgues” aquest col·lectiu d’infermeres, al que es van integrar altres valencianes, “representa a la dona moderna, que trenca el model tradicional que tan profundament havia calat en la societat espanyola. Trenquen amb la imatge de dones vestides de negre, circumscrita a l’esfera domèstica i sense la possibilitat de la seua participació en la vida pública en aquells esdeveniments i pren decisions que afectaven a tota la col·lectivitat”, ha explicat Torró.

Per al periodista belga Sven Tuytens “Aquestes dones no volien quedar-se de braços plegats davant el sofriment que vivia el poble espanyol. Els seus marits o nuvis lluitaven en les brigades internacionals. Elles també volien participar en la lluita antifeixista a Espanya i l’hospital els va oferir la possibilitat de ser útils. Eren molt conscients que la Guerra Civil Espanyola era el preludi del que Hitler i Mussolini tenien preparat per a la resta d’Europa. Quan la Guerra Civil va acabar, van continuar lluitant en la resistència armada però desgraciadament diverses d’elles van acabar en els camps de concentració”, explica.

Rodatge a Ontinyent i Xàtiva

El rodatge d’aquest documental històric va donar començament ahir a Ontinyent, en l’antic Hospital Militar, seu actual del Col·legi “La Concepció” de la comunitat franciscana, que, durant dos anys (1937-1939), va funcionar, excepcionalment equipat, com a hospital i conclourà dissabte que ve a Xàtiva amb la recreació del bombardeig de l’aviació feixista italiana el 12 de febrer de 1939 en l’estació de trens de Xàtiva.

En la representació participen alumnes d’últim curs de l’Escola del Centre Teatral Escalante, dependent de la Diputació de València, i de la Escola deDançes de Xàtiva.

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

Les Arts Volant arriben este estiu a La Pobla del Duc i Atzeneta d’Albaida

‘Les Arts Volant’ portarà l’òpera ‘El tutor burlat’, del compositor valencià Vicent Martín i Soler, …