Bocairent estrenarà l’exposició “Jaume I a la Vall d’Albaida” que podrà visitar-se al saló de plens durant la fira comercial que se celebra el 14 i 15 d’octubre on estarà present també el departament de turisme de la Mancomunitat. Es tracta d’una exposició itinerant que dóna a conéixer la ruta turística, patrimonial i cultural que vertebra la comarca i que és fruit del Pla de Competitivitat Turística 2016 de l’Agència Valenciana de Turisme, el Patronat Provincial de Turisme de la Diputació i la Mancomunitat. Per al seu president, Vicent Gomar: «esta exposició dóna a conéixer l’aposta turística de la Vall d’Albaida, la relaciona amb la història i inclou anècdotes que desperten la curiositat dels visitants».
L’exposició, que s’estrena a Bocairent, passarà per tots els pobles de la ruta i aquells que ho sol·liciten. Els panells en els quals s’articula remeten als municipis per on transita la vida principal de la ruta: Bocairent, laberint islàmic; Ontinyent, l’alcàsser del rei; Albaida, el castell de la terra blanca; Bufali, el jardí dels musulmans; Montaverner, Berenguela, l’amor del rei, un somni incomplit; Llutxent, castell de batalles i miracles; la Pobla del Duc, els guardians del Benicadell; Castelló de Rugat, el país de les mil i una gerres; Rugat, el bressol de l’islam comarcal; i Aielo de Rugat, l’emboscada del xeic Al-Azraq.
Una finestra oberta en el temps perquè el visitant se sumergisca en un recorregut a través dels moments més destacats de la història de la conquesta de Jaume I de la Vall d’Albaida alhora que descobrix el mode vida, les curiositats de l’època, les noves poblacions de colons cristians, la vida quotidiana, l’herència mussulmana, la convivència de les tres cultures, les festes populars, el miracle dels corporals de Llutxent o el terratrèmol que va assolar Ontinyent. És obra de l’equip creatiu de ZOE després d’una ampla recopilació informativa gràfica i escrita amb la intenció de mostrar de la manera més atractiva possible les senyes d’indentitat de la ruta “Jaume I a la Vall d’Albaida” perquè els turistes, però també els habitants de la comarca, troben en ella un punt d’encontre amb el patrimoni i la història pròpia.
Font: Ajuntament de Bocairent