25/10/2024 - 12:25
Més

    La Sindicatura de Comptes detecta falles en la gestió econòmica de l’Ajuntament d’Ontinyent

    Informe de la Sindicatura de Comptes: irregularitats en la gestió de contractes de l’Ajuntament d’Ontinyent durant l’any 2022

    Un informe recent publicat per la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana ha revelat diverses irregularitats en la gestió de contractació pública i en la transparència de l’Ajuntament d’Ontinyent durant l’exercici 2022. Aquest document assenyala errors significatius, especialment en la tramitació de contractes menors, així com deficiències en l’execució de les obligacions de transparència.

    Falles en la gestió de contractes

    Segons l’informe, la relació de contractes formalitzats per l’Ajuntament d’Ontinyent durant l’any 2022, que es va presentar a través de la Plataforma de Rendició de Comptes de les Entitats Locals (PRCEL), “no és íntegra” i presenta “errors significatius”. Entre aquests errors, la Sindicatura de Comptes ha identificat duplicats i la inclusió de contractes que pertanyien a exercicis anteriors, un fet que s’hauria d’haver evitat amb una major rigorositat​.

    L’informe es fa ressò sobretot dels contractes menors (menys de 40.000 euros per a obres i 15.000 euros per a subministraments o serveis), remarcant que molts d’ells han sigut tramitats sense la documentació necessària. No s’han justificat adequadament les condicions especials d’execució, tal com exigeix la Llei de Contractes del Sector Públic, la qual cosa dificulta comprovar si aquests s’han executat correctament​.

    Problemes amb els contractes menors

    Un cas particularment problemàtic destacat per la Sindicatura de Comptes és el del contracte de servei de menjador del Centre Ocupacional José Antonio Bodoque. Tot i que la qualitat del servei estava prevista com a criteri de valoració per a l’adjudicació, no es garanteix que l’oferta seleccionada haja presentat la millor relació qualitat-preu, com s’exigeix a la normativa vigent. A més, s’ha detectat una absència de controls adequats sobre la prestació del servei, incloent la supervisió dels menús oferts, la qual cosa compromet la seua qualitat i varietat​.

    L’informe també assenyala que la pràctica totalitat dels contractes menors, amb un import inferior a 15.000 euros, es van tramitar sense l’aprovació de la despesa ni l’informe preceptiu que justificara la necessitat d’aquests contractes, un requisit establert en l’article 118 de la Llei de Contractes​.

    Transparència i rendició de comptes: deficiències greus

    Un altre aspecte crític recollit per la Sindicatura de Comptes és la falta de transparència en el portal web de l’Ajuntament d’Ontinyent. Segons l’informe, el portal no inclou la informació requerida per la Llei 19/2013 de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern. Entre altres omissions, no s’ha publicat el codi ètic o de conducta, tal com exigeix la Llei 1/2022 de la Generalitat Valenciana​.

    L’informe també denuncia que diversos contractes no han sigut publicats al perfil del contractant ni remesos al Registre de Contractes del Sector Públic, la qual cosa vulnera la normativa sobre transparència i rendició de comptes​.

    Convalidacions sense expedient

    Entre els anys 2022 i 2023, l’informe revela que s’han convalidat diverses obligacions sense la tramitació prèvia dels expedients de contractació o sense que hi haguera cobertura pressupostària, una situació que contravé la normativa. Tot i que els imports no són molt significatius, aquesta pràctica és preocupant perquè indica una gestió poc rigorosa dels recursos públics​.

    Recomanacions per a millorar la gestió

    La Sindicatura de Comptes ha realitzat una sèrie de recomanacions per millorar la gestió econòmica i de contractació de l’Ajuntament d’Ontinyent. Entre elles, destaca la necessitat de crear un registre ordenat de contractes per facilitar el control i el seguiment, així com garantir la publicació de tota la documentació contractual al portal de transparència. També es recomana un major control en la planificació dels contractes per evitar la repetició de contractes menors amb els mateixos proveïdors​.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    José Seguí aposta per un canvi prudent i responsable en la Societat de Festers d’Ontinyent

    José Seguí presenta la seua candidatura per a presidir la Societat de Festers del Santíssim Crist de l'Agonia El candidat...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -