L’Ajuntament d’Ontinyent ha aprovat una nova i pionera ordenança que subvencionarà les instal·lacions fotovoltaiques amb un fort enfocament en l’autoconsum col·lectiu. Aquesta iniciativa té com a objectiu fomentar una transició energètica més inclusiva i sostenible, facilitant la creació de Comunitats Energètiques Locals (CEL) que permetran als ciutadans unir esforços per generar i consumir energia solar de manera col·lectiva.
La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, ha destacat que aquest nou pas forma part de l’aposta contínua del govern ontinyentí per afavorir a les famílies i dinamitzar l’economia local a través del suport a les empreses del sector energètic. Segons Gandia, “l’Ajuntament ha atorgat prop de 1 milió d’euros en bonificacions durant els últims anys per fomentar l’autoconsum, i ara volem anar més enllà impulsant l’autoconsum col·lectiu”.
Una aposta per l’autoconsum col·lectiu
Una de les principals novetats de l’ordenança és l’aposta per les Comunitats Energètiques Locals, un model on qualsevol propietari d’un habitatge, local comercial o establiment dins del nucli urbà d’Ontinyent (amb l’excepció del sòl industrial) podrà formar part d’una CEL. Aquesta fórmula permetrà als participants aprofitar els beneficis de les instal·lacions fotovoltaiques col·lectives, situades a una distància de fins a 2 km, sense necessitat de fer una instal·lació individual al seu propi immoble.
Les subvencions també cobriran les instal·lacions individuals en les teulades de les cases, tot i que les instal·lacions col·lectives rebran més puntuació a l’hora d’optar per les ajudes. A més, les vivendes situades en àrees com el conjunt protegit de la Vila i el pla de reforma interior del Centre Històric Raval–Poble Nou tindran un avantatge afegit, amb 5 punts extra en els criteris de valoració per accedir a les subvencions.
L’import de les ajudes serà de 300 euros per KW, amb un màxim de 3 KW per instal·lació, el que es tradueix en un màxim de 900 euros per projecte. Es preveu que les bases de la subvenció es publiquen al setembre i que es puguen acollir a elles totes les instal·lacions realitzades a partir de l’1 de gener de 2024.
Un compromís amb la transició energètica
Des de 2021, l’Ajuntament d’Ontinyent ha impulsat diverses iniciatives per promoure l’ús d’energies renovables, com la bonificació del 50% de l’IBI durant quatre anys per a aquelles vivendes, indústries i comerços que instal·laren sistemes d’aprofitament solar que cobriren almenys el 20% del seu consum energètic. Aquesta mesura, vigent fins a finals de 2027, ha tingut un impacte de 727.000 euros.