Coincidint amb la celebració aquest dimarts del Dia Mundial de la Salut Mental, un nodrit grup de mitjans de comunicació amb cobertura a Ontinyent i La Vall d’Albaida signaven a Ontinyent el seu compromís de compliment amb les pautes del Manual per a l’Adequat Tractament de la Conducta Suïcida als Mitjans de Comunicació impulsat per l’Ajuntament d’Ontinyent en coordinació amb ADIEM, la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, la Unió de Periodistes Valencians i els propis mitjans.
A la signatura asistien la regidora coordinadora de l’àrea de de Política per a les Persones, Paula Soler, i la regidora de Programes de Promoció de la Salut Mental, Inma López, qui coincidien en destacar la importància “de la implicació dels mitjans de comunicació per poder trencar amb l’estigma cap a la malaltia mental i fer front a la conducta suïcida units i unides com a societat. Els mitjans de comunicació transmeten idees, opinions, valors culturals així com prejudicis, i tenen un paper fonamental”, destacaven.
Es tracta d’una de les accions del Pla Municipal de Prevenció de la Conducta Suïcida que ve impulsant el Govern d’Ontinyent, i que a l’últim any ha dut a terme accions destacades com la posada en marxa un grup d’ajuda a familiars i persones properes a casos de suïcidi consumat. Paula Soler explicava que “es tracta d’un grup que vam posar en marxa per ampliar l’atenció a les persones que han viscut esta situació en proximitat i ajudar-les a fer-li front”.
Aquest grup ha comptat amb la implicació de 16 entitats i recursos locals entre els quals han estat la Unitat de Salut Mental, Sasem, Serveis Socials, UPCA, Centres Socials, Creu Roja, Càritas, CEAM, Proyecto Hombre, la Mancomunitat de Municipis, AMCO, ANIMA, AFAO o el Punt d’Encontre Familiar. En aquest temps, s’ha comptat amb la participació de diverses persones afectades per estes situacions, que van asistir a un total de 10 sessions dutes a terme entre el 5 de desembre de 2022 i el 29 de maig de 2023, amb una durada aproximada de 60 minuts per sessió i continguts sobre temes com els mites de la conducta suïcida, gestió del dol, emocions, o relacions familiars i socials, entre d’altres.
Inma López recordava que “des d’abans de la pandèmia l’Ajuntament ja ve prestant atenció a esta problemàtica, a de la que volem seguir tenint cura, ja que el suïcidi és la primera causa de mort no natural tant a Ontinyent com a moltes altres ciutats, i no podem estar d’esquenes a eixa realitat”. Paula Soler recordava que dins del Pla Municipal, a més del grup d’ajuda i del manual per als mitjans de comunicació, s’han dut a terme altres accions com la formació de figures professionals claus; la creació d’un reglament d’actuació municipal; o l’organització de xerrades tant per a l’estudiantat com per a la població en general.