29/11/2024 - 15:58
Més

    El sector tèxtil exposa els reptes i oportunitats per a avançar cap a la sostenibilitat i la producció circular

    L’Associació d’Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, ATEVAL, en col·laboració amb el Centre Tecnològic del Tèxtil, AITEX, ha organitzat una jornada sobre els reptes i oportunitats que tenen davant si les empreses per a afrontar la sostenibilitat en el sector. El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha sigut l’encarregat d’obrir l’acte on ha assenyalat que “l’economia circular obri una nova era per al sector tèxtil i en general per a la resta dels sectors, en la qual els productes es fabricaran de manera que aporten beneficis a tots, que respecten les limitacions del nostre planeta i que protegisquen el medi ambient”.

    Durant la seua intervenció Rafa Climent ha ressaltat l’esforç de ATEVAL i de les seues empreses associades per a adaptar-se als requisits derivats del Pacte Verd Europeus al mateix temps que ha destacat el paper dels instituts tecnològics com AITEX per a aplicar i transferir tot el seu coneixement i investigació a les empreses.

    En aquest sentit el responsable d’Economia ha indicat que des de la seua Conselleria i des de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) “continuarem fent costat al sector tèxtil amb mesures, serveis i eines que ajuden a la investigació, la innovació i al desenvolupament de noves tecnologies, imprescindibles per a impulsar l’economia circular”.

    En la jornada han participat més de 110 professionals, que han seguit l’acte en format presencial i en línia. L’objectiu de la trobada ha sigut posar en context la situació actual en relació amb la sostenibilitat i economia circular, plantejant les diferents vies que s’estan generant perquè les empreses puguen afrontar aquest nou model de producció.

    Els diferents ponents que han participat en la trobada han coincidit que els pròxims anys seran decisius per al sector tèxtil. Segons s’ha exposat en la jornada, les empreses tèxtils hauran de fer un esforç important per a poder adaptar-se a les noves normatives i legislacions com l’estratègia de la UE sobre els Productes Tèxtils Sostenibles i Circulars, la LLEI 7/2022 de residus i sòls contaminats o el Projecte de llei de residus de la Comunitat Valenciana, entre altres. Amb tot, l’economia circular és el nou model de producció i consum cap al qual cal avançar per a optimitzar els recursos i minimitzar els residus que genera el sector.

    David Allo, responsable de Sostenibilitat del Consell intertèxtil Espanyol, ha centrat la seua exposició en la nova Estratègia Europea sobre els Productes Tèxtils Sostenibles i Circulars, mesures que representen un important repte per al sector i un canvi en el model de producció en tota la cadena de valor tèxtil. David Allo ha destacat que “a Espanya, i concretament a València, som líders internacionals en sostenibilitat, a través de nous desenvolupaments d’I+d+i, productes amb baixa petjada de carboni i hídrica, etc. La part més estratègica de la sostenibilitat està en la indústria, en la fabricació, per això hauria d’arribar prompte el moment de capitalitzar la variable sostenibilitat”. En aquest sentit ha assenyalat que “els industrials tèxtils d’Espanya per marc legal, productes i coneixement estem molt ben posicionats just en el moment en el qual Europa està ambicionant que en el mercat només hi haja productes sostenibles i per fi baixar la sostenibilitat d’un pla inspiracional a un pla real.”

    Des de AITEX, Vicente Cambra, subdirector I+D; Isabel Soriano, responsable Àrea Innovació i Lucas Frochoso, director de Projectes d’I+D, han exposat la part més tècnica, informant els assistents sobre les certificacions actuals, la Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP), la Llei de Residu i l’ecodisseny, per a acabar amb les exposicions de diversos casos d’èxit i línies d’investigació, així com projectes estratègics de transformació econòmica. En aquest sentit, Vicente Cambra ha assenyalat que “tot aquest canvi suposarà un gran desafiament per a la indústria, però cada pas que aconseguim en matèria de sostenibilitat i Economia Circular serà una gran oportunitat per al medi ambient i per al benestar de la societat en general”. Per a acabar, ha exposat les fortaleses i febleses del sector, sobre les quals ha comentat que “no cal tindre por perquè, a pesar que hi ha limitacions, partim d’una bona situació i una elevada capacitat productiva”.

    En la seua intervenció, el president de ATEVAL, José Vicente Serna, ha assenyalat que “hem de seguir les directrius marcades per les noves legislacions, per a avançar cap a un nou model productiu dirigit a evitar el desaprofitament tèxtil i la contaminació”. Per a José Vicente Serna, “estem davant una nova reconversió del tèxtil en la qual hem d’anar de la mà, productors, administracions i la societat en general, perquè també comporta un canvi de costums i de cultura. Per això, és fonamental aquest tipus de jornades per a conéixer les noves normatives i obrir vies d’informació i actuació que ajuden les nostres empreses a iniciar el canvi”.

    Per part seua, Vicente Blanes, director general de AITEX, ha destacat la importància d’una jornada que considera fonamental ja que “tracta sobre un dels reptes més importants que tenen per davant les empreses”. En aquest sentit, ha insistit a recordar que en el Centre Tecnològic AITEX “estem al servei de les empreses, principalment les pimes”, i ha animat “a utilitzar tots els serveis de AITEX dirigits a aportar competitivitat al sector des d’àmbits com la formació, l’I+D i la Internacionalització” .

    L’acte ha sigut clausurat per Paula Tuzón Marco, secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, qui ha comentat que “per a la Conselleria és una prioritat aprofundir i desenvolupar l’economia circular vinculada al món tèxtil. És fonamental reutilitzar el màxim possible en general, però en concret el tèxtil té molt potencial. Per això, ja hem tret una línia de millores en recollida separada en origen de residus tèxtils per 200.000 euros. I en els pròxims mesos, de fons de reconstrucció, també tenim preparada una línia d’uns 2 milions d’euros per a millorar les instal·lacions existents de preparació per a la reutilització i reciclatge de residus tèxtils en la Comunitat Valenciana. Tot això suposa un suport específic i singular de la Comunitat a aquest sector. A més, cal dir que per a la pròxima anualitat 22-23 tenim també demanades noves assignacions al MITECO per a reincidir en aquestes qüestions.”

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    El TEXTILFEST reuneix més de 300 joves per impulsar la innovació en el sector tèxtil

    Ahir, 27 de novembre, més de 300 estudiants de 4t d’ESO d’Alcoi i Ontinyent es van donar cita al...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -