Aquest dijous, el regidor i portaveu municipal de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha registrat un escrit a l’Ajuntament d’Ontinyent en el qual sol·licita a l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, que en la seua condició de President del Patronat de la Fundació Hospital Beneficència impulse una rectificació de la proposta de canvi dels estatuts de l’entitat. Calabuig proposa que la modificació anunciada pel Patronat de la Fundació siga millorada per poder incloure representants escollits democràticament per les famílies de l’alumnat i de les persones residents de la Beneficència, respectivament.
Així mateix, la proposta de Compromís per Ontinyent planteja que en el cas de l’elecció de les dos persones “de reconegut prestigi”, s’estudie i s’aplique un sistema d’elecció més democràtic, en el qual els dos representants siguen escollits pel Consell Veïnal i el Consell Escolar Municipal, en representació de la societat civil i de la comunitat educativa d’Ontinyent, respectivament.
Tal com ha explicat Calabuig, “si realment es vol escoltar la reivindicació de les famílies, tal com ens han fet arribar en la reunió que hem mantingut amb elles, cal que el senyor Rodríguez exercisca com a president del Patronat de la Fundació, i demane una rectificació de la proposta de canvi d’estatuts. No té cap sentit que hi haja representants que podrien ser escollits segons opinions subjectives amb el consens obligatori entre la jerarquia eclesiàstica i l’alcalde, mentre que la comunitat educativa de l’escola i les famílies dels ancians de la residència no tindrien cap representant dins el Patronat que gestiona l’activitat social i educativa de la Fundació”.
En eixe sentit, el portaveu de Compromís per Ontinyent ha proposat “que s’incloguen com a mínim dos representants escollits democràticament per les famílies de la residència i per l’AMPA de l’escola, perquè són parts directament relacionades amb el dia a dia de les activitats de la Fundació, i és de justícia que tinguen veu i vot en la presa de decisions que afecten al destí de l’entitat. A més, el fet que aquests sectors estiguen representats al Patronat de la Fundació pot ser la millor garantia de compliment dels objectius basats en els valors socials plurals i integradors que identifiquen aquesta institució”.
Així mateix, Calabuig ha explicat que l’escrit registrat aquest dijous també demana “que el regidor o regidora que farà de representant municipal en el Patronat de la Fundació siga elegit democràticament pel Ple Municipal, i que s’estudie i s’aplique un sistema d’elecció més democràtic per als representants de la societat civil, que no estiga basat en fórmules que augmenten de facto el poder de la jerarquia eclesiàstica en el nomenament de membres del Patronat. En eixe sentit, la nostra proposta és que aquests dos representants siguen escollits pel Consell Veïnal i el Consell Escolar Municipal”.
L’edil ha subratllat que “a més a més, reclamem que el procés d’aprovació dels nous estatuts incloga un procés de diàleg i consultes vinculants a la comunitat educativa del col·legi La Milagrosa, les famílies de les persones residents a l’Hospital Beneficència i els grups polítics que formen part de la corporació municipal. Un procés d’aquesta importància necessita ser afrontat amb la major transparència i participació possible”.
Nico Calabuig ha conclòs recordant que “amb les nostres propostes únicament volem millorar la situació de la Beneficència i salvaguardar el destí social d’uns béns i propietats donats solidàriament al llarg dels segles per la gent d’Ontinyent. Perquè la Beneficència és un patrimoni sentimental del poble d’Ontinyent, que està suscitant opinions coincidents entre persones creients i també atees, però totes elles conscients de la importància social i històrica d’aquesta entitat de la nostra ciutat”.