El Ball dels Cabets d’Ontinyent centrava hui les mirades de centenars de persones a la fira de turisme FITUR a Madrid. Es tracta d’un desplaçament organitzat per l’Ajuntament d’Ontinyent amb la col·laboració de l’Associació de Gegants i Cabets per projectar els atractius de la ciutat, i al que s’ha inclòs també una degustació de cassola d’arròs al forn, embotit tradicional i vins de la terra.
El regidor de Promoció Econòmica, Pablo Úbeda, qui acudia acompanyat pel regidor de Cultura, Àlex Borrell, destacava l’interès d’estar presents a FITUR “on podem mostrar tots els atractius de la nostra ciutat per atraure un turisme de qualitat que tinga un impacte positiu en l’economia local”, manifestava. Úbeda tenia paraules d’agraïment per l’Associació de Gegants i Cabets “ja que de seguida que els ho vam proposar van mostrar voluntat de participar, i amb la seua ajuda hem pogut portar estes figures tan estimades per nosaltres”, assenyalava.
Així, la música de tabal i dolçaina han acompanyat al Rei i Popeye; al Tinyós i el Negre; el Tricorni i el Gros; al Barret Verd i a Dues Puntes i Manduca durant el seu tradicional ball, que per primera volta tenia lloc a la coneguda fira turística. El President de l’Associació de Gegants i Cabets, Xavier Llopis destacava que un dels objectius quan es van recuperar les figures “era precisament donar a conèixer al món esta tradició i la manera que l’associació tenia d’entendre la festa”, apuntava.
La data més antiga de constància de l’existència de gegants i cabets a Ontinyent és de 1743. Des d’eixe moment, van ser els encarregats d’obrir la comitiva de les processons commemoratives cívic-religioses així com les de la Puríssima. El pas del temps va produir danys en les figures, que, a més, van ser destruïdes l’any 1936. No seria fins l’any 1982 quan va començar un nou camí, que va començar amb la recuperació del tradicional ball dels cabets que s’ha pogut veure hui a FITUR i que va continuar amb la recuperació dels gegants i cabets. Tot este procés va culminar l’any 1992 amb la presentació de les figures als ontinyentins i ontinyentines. Anys després, la família dels gegants i cabets ha augmentat fins arribar a les 20 figures.