“El Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana a Ontinyent ha de ser molt més que el que entenem per un museu. Ha de ser un punt d’encontre i d’intel·ligència, una aposta pel futur del sector”. Així ho manifestava hui l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, en l’acte de presa de possessió de Rafael Lurbe com a nou President d’ATEVAL-Vall d’Albaida, un acte que tenia lloc hui a la seu de la patronal del tèxtil i on es donaven cita els màxims representants d’ATEVAL Comunitat Valenciana, ATEVAL Vall d’Albaida, COEVAL i AITEX, entre d’altres.
Jorge Rodríguez, també President de la Fundació Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, tenia en primer lloc paraules de felicitació tant per al nou president com per al seu predecessor, Càndid Penalba, que ha estat designat president d’ATEVAL a nivell autonòmic, fet que qualificava de “molt significatiu per a la comarca”. L’alcalde d’Ontinyent feia en primer lloc un repàs de la situació en la que es va trobar a la Fundació al moment de la seua arribada al càrrec, i del treball fet per a reflotar-la enlloc de tancar-la, un periode al qual “l’aliança entre el món empresarial, l’Ajuntament i Caixa Ontinyent ha servit per a canviar-ho tot, una evolució que es constata particularment en el projecte del Museu del Tèxtil”.
Després d’inventariar allò que estava emmagatzemat i de rehabilitar les peces de major interès i exposar-les a espais com l’embrió del Museu ubicat al Palau de La Vila, enguany s’han iniciat els treballs d’enderroc per part de l’Ajuntament d’allò que no té cabuda en el futur espai. Açò donarà pas a la rehabilitació de l’edifici “A” amb els 500.000 euros assignats per la presidència de la Generalitat Valenciana, que tindrà lloc en esta legislatura, i que deixarà tot a punt per a una tercera i última fase de rehabilitació de l’edifici “B”.
L’alcalde explicava tot el procés mentre es projectava un power point, tot detallant que el museu conjugarà l’exposició divulgativa de les peces amb una sèrie d’espais creatius, laboratori d’idees, sales de formació i de reunions, un observatori de tendències o un punt d’acceleració de pimes, espais plantejats “perquè volem que siga un espai que servisca per a impulsar la indústria 4.0, el desenvolupament sostenible, l’eficiència energètica i la producció intel·ligent del nostre cluster”, manifestava. Un projecte “il·lusionant i que volem que els empresaris del sector sentiu com a propi, perquè més enllà de l’interès turístic, volem que aquest espai continue l’aposta pel clúster i la innovació, i genere el màxim profit a la ciutat, als empresaris i al conjunt de la societat”, destacava.
El nou president d’ATEVAL-Vall d’Albaida, Rafael Lurbe, que lliurava una maqueta d’un teler al seu predecessor, Càndid Penalba, avançava la seua intenció de treballar “de manera apassionada i amb una visió integradora, reprenent la tasca de tots aquells que han estat al front d’ATEVAL en la comarca”, i també es referia al Museu, del que destacava que “ens fa estar d’enhorabona a la família dels qui formem el món del tèxtil, perquè és la metàfora del nostre sector feta realitat. L’antiga fàbrica de Revert representa el nostre passat però alhora va a tenir un futur al que avança amb pas ferm amb el vigor necessari, un espai que no ha de quedar com a testimoni d’altres èpoques sinó ser un àgora de coneixement per a les nostres empreses”, concloïa.