L’Ajuntament d’Ontinyent va a posar en marxa una Renda de Suport Social que permetrà atendre les necessitats de 12 famílies en alt risc de desestructuració i exclusió social, un pioner sistema d’ajudes entrarà en funcionament des del proper 1 de juliol. El Regidor de Política Social, Manuel Ruiz, ha explicat en roda de premsa que, tot i que estes ajudes són responsabilitat dels governs central i autonòmic, però davant la insuficient resposta d’aquestos, “l’Ajuntament és sensible a l’actual situació de moltes famílies, i assumeix un programa com aquest, al que a més fem una aposta per un model innovador per no augmentar exclusivament les ajudes de primera necessitat, sinó apostar per un nou model basat en la intervenció i la justícia social”, explicava.
La proposta inicial de l’àrea de Política Social, una volta analitzada pel regidor d’Hisenda, Joan Gilabert, així com pels serveis jurídics municipals, va passar pel plenari el passat 27 de març, comptant amb el suport de tots els grups. Ara es troba en procés d’exposició pública, i està previst que entre en funcionament des de l’1 de juliol i per a tot el segon semestre de l’any. Aquest programa arriba després que el Govern d’Ontinyent que encapçala Jorge Rodríguez haja augmentat les ajudes de primera necessitat en 100.000 euros als últims 4 anys: en 2011 es destinaven 150.000 euros a aquesta finalitat, que en 2012 van passar a ser 170.000, en 2013 la partida va estar de 210.000 i per a enguany s’han pressupostat 250.000 euros.
D’estos 250.000 euros, 180.000 són per a ajudes de primera necessitat, i s’ha pressupostat en 47.000 la reserva per a la Renda de Suport Social, la xifra equivalent a 645 euros mensuals per a 12 famílies durant un periode de 6 mesos. El regidor explicava que les ajudes seran d’entre 426 i 645 euros en funció de les circumstàncies de cada família i els seus membres, “però en previsió que les 12 complisquen els requisits màxims, s’ha fet la reserva per l’import més elevat”. Ruiz explicava que seran 12 les famílies beneficiàries per tal que cadascuna de les 3 treballadores socials amb que compta l’ajuntament puga supervisar 4 d’elles, “però en 2015, en funció de com vaja l’experiència, tractarem d’augmentar els beneficiaris”.
El coordinador de l’àrea de Benestar Social, Miguel Colorado, explicava que el programa naix com un instrument específic de treball per al departament, per a posar en marxa un sistema adreçat a complir uns objectius concrets de millora de la situació d’estes famílies: “les ajudes de primera necessitats es justifiquen amb factures i rebuts, però estes, en anar adreçades a famílies en alt risc de desestructuració, aniran en base a informes escolars, sanitaris i dels tècnics del departament que ens parlen de com evoluciona cada cas, perquè eixe és l’objectiu final, no sols fer una aportació per ajudar-los en estos temps difícils, sinó també millorar la dinàmica d’estes famílies”, concloïa.