L’alcalde Josep-Vicent Ferre participa a una taula redona mentre que l’arquitecte Miguel del Rey ofereix una ponència
La UNESCO va apostar al setembre del 2012 a Florència per dedicar una atenció especial a les ciutats excavades en la roca “com a paradigma de coneixement del territori per a la gestió correcta dels ecosistemes” al mateix temps que les establia “com a exemples per a definir-hi nous models ja que encara aporten solucions a reptes actuals”. D’aquesta decisió, van néixer les jornades Protecció internacional dels paisatges 2.0 que baix el subtítol “El codi dels paisatges de la cova” se celebren des de dijous passat, 21 de novembre, i fins aquest dissabte, dia 23, a la ciutat italiana de Matera, candidata a la capitalitat europea de la Cultura per al 2019 i patrimoni de la Humanitat.
Bocairent va estar-hi present a la cita com a única representació espanyola després de la invitació rebuda pel consistori amfitrió dins d’un oferiment global “d’estudiar la viabilitat de realitzar-hi actuacions conjuntes donades les semblances entre les dos localitats”, com explicava Josep-Vicent Ferre, alcalde de la població de la Vall d’Albaida. Precisament, Ferre encapçalava la delegació bocairentina i va participar a una taula redona, la vesprada de dijous, sobre “Ajuntaments pel paisatge”. Posteriorment, una visió mundial sobre les ciutats en la roca amb exemples del Regne Unit, d’Itàlia, de la Índia, de Líbia, de Xile, de Jordània i Geòrgia i d’Algèria va comptar amb l’aportació de l’arquitecte i professor de la Universitat politècnica de València, Miguel del Rey, qui va dirigir les obres de restauració del barri medieval de Bocairent i va explicar tant les característiques pròpies com l’agricultura andalusí a la zona.
D’aquesta forma, Bocairent ha comptat “amb un altaveu immillorable per mostrar la seua riquesa i la seua particularitat patrimonial”, segons el primer edil. A més, Josep-Vicent Ferre destacava “la importància de treballar amb la UNESCO des d’una xarxa de poblacions amb característiques semblants que ens permeten un intercanvi d’experiències i un enriquiment en les relacions internacionals”.