21/12/2024 - 12:34
Més

    Ontinyent acollirà una representació de “la Morisma de Bracho” (Mèxic) durant les festes de Moros i Cristians

    Des de Zacatecas, Mèxic, arribarà a Ontinyent una expedició formada per quinze persones, que estaran entre nosaltres durant tota la setmana de festes amb Dos objectius: conéixer la nostra festa i que nosaltres coneguem la seua.

    Zacatecas és una de les ciutats més antigues de Mèxic-pel descobriment d’importants mines de plata-. L’any 1585, el rei d’Espanya Felip II, li va atorgar el títol de Molt Noble i Lleial Ciutat de La nostra Senyora dels Zacatecas. A més té la particularitat que ha sabut conservar gran quantitat d’edificis de l’època colonial, raó per la qual en 1993, la UNESCO va declarar Patrimoni Cultural de la Humanitat seu centre històric.

    MorismasdeBracho2En 1836 es constitueix la Confraria de Sant Joan Baptista, entitat encarregada de l’organització de la Morisma de Bracho, representació de Moros i Cristians que es fa en honor al sant, i que cada any se celebra l’última setmana d’agost. Encara que no són les festes patronals de la ciutat, són les que més gent s’acumula perquè participen directament, depenent de l’any, entre 12.000 i 14.000 confrares.

    Són quatre dies de festa: en el primer representen el martiri de Sant Joan Baptista, en el segon, es representen els primers combats que li donen el triomf als cristians, en el tercer, els moros guanyen els cristians i, en el quart , es fan desfilades-de tipus militar-pels carrers de la ciutat, acompanyats del que ells denominen bandes de guerra; són bandes formades per centenars de tambors i clarins o cornetes, després es traslladen novament a les Llomes de Bracho, immens al costat de la ciutat-on mantenen l’última batalla, que guanyen els cristians. Tres textos diferents-similars a les nostres ambaixades, però amb més personatges amb diàleg-es representen durant aquests dies, que són una síntesi històrica, per aquest motiu trobem una barreja de vestits distants en el temps: soldats romans, creuats de l’Edat Mitjana, personatges espanyols del segle XVI, al costat de soldats francesos i mexicans del segle XIX. En aquestes representacions, entre els mosquets i els canons, cremen més de 4.000 quilos de pólvora cada festa.

    Més de 50.000 espectadors contemplen les variacions de les tropes, així com les tres representacions teatrals centrals: El martiri de Sant Joan Baptista, Col · loqui dels Dotze Parells de França i La Batalla de Lepanto. Aquesta última serà la que representaran a la nostra plaça Major, davant el castell, la matinada que va del dissabte al diumenge de festes, concretament a la una, poc abans del castell de focs d’artifici.

    L’expedició està encapçalada per Manuel González Ramírez, cronista de l’Estat de Zacatecas, que compta amb un milió i mig d’habitants. Ell ja va estar a Ontinyent al juliol de 2010, com a ponent en el Primer Congrés Internacional d’Ambaixades i Ambaixadors de la Festa de Moros i Cristians. Ell ha estat el fil conductor i la persona que ha fet que aquest ambiciós projecte es convertís en realitat. L’acompanyen diversos assessors de l’Estat de Zacatecas, al costat dels càrrecs dirigents de la confraria i les persones que posaran en escena els personatges principals de la Batalla de Lepant. Al costat de tots ells també comptarem amb la presència de Corina Bárcena, que és la responsable dels serveis informatius de Televisa, el canal més important i amb major cobertura de tot l’Estat.

    Cal destacar que, entre altres reconeixements, la Morisma de Bracho va rebre l’any passat, de mans del president de la República Mexicana, el Premi Nacional de les Ciències i les Arts 2012 en la categoria de tradicions populars.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Èxit de l’Escola de Triatló Ontinyent: quatre pòdiums al V Duatló Escolar de Sagunt

    L’Escola del Club Triatló Ontinyent inicia la temporada amb quatre pòdiums al Duatló de Sagunt El passat cap de setmana,...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -