20/04/2024 - 0:36
Més

    Les privatitzacions que venen

    Altres notícies

    El 30 de desembre passat  el govern de l’estat, presidit per Mariano Rajoy, va encetar la senda de la destrucció sistemàtica de les administracions públiques mitjançant la promulgació del Decret-Llei 20/2011 “de medidas urgentes en materia presupuestaria, tributaria y financiera para la corrección del déficit público. A l’apartat 2 d’aquest decret es prohibeix la contractació, per part de les administracions públiques, de personal temporal o funcionari interí a l’exercici 2012, excepte en tasques prioritàries i essencials.

    Com tots sabem, els ajuntaments han anat assumint al llarg del temps la prestació de diferents serveis públics no recollits a la Llei Reguladora de les Bases de Règim local, en un intent de dotar els municipis (especialment a les comarques) d’aquells serveis que les administracions autonòmica i estatal no havien implementat degudament, normativa i financerament.

    La conseqüència primera de l’aplicació d’aquestes polítiques es precisament l´externalització (eufemisme elegant per no dir “privatització”) d’aquests serveis no prioritaris, però que han estat finançats pels municipis amb el fruit del treball de diverses generacions dels seus veïns i veïnes.

    Es per això que, des d’Esquerra Unida, es vol denunciar la privatització de la gestió del servei de piscina d’estiu a Ontinyent, en aplicació de les mesures disposades pel Decret- Llei abans esmentat, mesures que el govern suposadament “progressista” d’Ontinyent mai ha qüestionat. És més, la Regidoria d´ Esports ha utilitzat aquestes i altres normes del govern de Rajoy com a coartada per a la consecució d’una vella aspiració, que no tenen cap problema a reconèixer en privat: la privatització del poliesportiu.

    Els pressupostos municipals contemplen la partida pressupostària adient per a la contractació, per part de l’Ajuntament, del personal laboral temporal per a cobrir eixe servei, i es van aprovar amb el beneplàcit de la intervenció. A més a més, Esquerra Unida va proposar la creació d’una empresa municipal de serveis per a saltar-se les restriccions imposades al sector públic, aquesta proposta va ser desestimada pel Govern municipal, i no sols això, sinó que l´ Ajuntament d’Ontinyent es va adherir al conegut com “Pla Montoro” amb els vots favorables de COMPROMÍS i PSOE, i les abstencions d’ EU i PP. Aquest pla es una intervenció de les finances municipals per a 10 anys, un rescat per al poble, sí, que prohibeix la contractació de personal al llarg d´eixe temps, és a dir, que la piscina d’estiu no es més que el primer pas per a la completa privatització de la totalitat de les instal·lacions esportives municipals. Excepte les que gaudeix l’Ontinyent C. F, clar, (58.000 euros rènting gespa artificial, 16.000 euros subministrament elèctric, etc.).

    ¿Quines son les conseqüències pràctiques d’aquesta “filosofia”?

    1er. Empitjorament del servei als usuaris, degut al deficient sistema de control d’accessos, que provoca nombroses molèsties a les persones que acudeixen a la piscina, i que han vist com després d’aprovar-se a les Ordenances Municipals -abans de la promulgació del decret- un augment del preu dels abonaments destinat a disminuir els costos que aquest servei tenia per a l´Ajuntament (en Esquerra Unida no es nomena dèficit a les despeses corrents ocasionades per la prestació d’un servei públic) han rebut a canvi aquesta disminució en la qualitat del servei.

    2on. La pauperització de les condicions laborals dels treballadors i treballadores d’aquest servei, ja de per si precàries, tenint en compte la temporalitat del mateix, i que ara son contractades per una empresa privada que “lògicament” haurà de tindre beneficis. No calen grans coneixements en ciències empresarials per entendre-ho.

    3er. A primera vista l´ Ajuntament es “desfà” del cost del servei i a canvi obté uns ingressos per la concessió. Fins ací tot sembla clar, però ens agradaria exposar-los un exemple proper al respecte: la piscina coberta. Són ben conegudes per la ciutadania les circumstàncies que es van donar al llarg de la seua construcció, i els problemes que van causar. Després van vindre les inundacions, els “musclos carnívors” (recorden?), i recentment s’han descobert defectes de construcció greus, que obligaran a desviar inversions per a solucionar-ho, recursos que podrien haver-se emprat en altres tasques. Sembla que la responsabilitat de l’empresa  constructora ha expirat –llàstima -. I el més important: les empreses concessionàries deuen a la corporació municipal 233.000 euros en concepte de concessió del servei i consum elèctric. A bon entenedor…

    Dintre del deliberat desmantellament de les administracions públiques, l’educació, la sanitat i els drets laborals perpetrat pel govern del PP, volem cridar l’atenció sobre aquestes qüestions “menors”, sí, però que tenen conseqüències directes sobre el temps d’oci dels ontinyentins i ontinyentines i conseqüentment, sobre el benestar i la felicitat de les persones, especialment en aquests moments dramàtics.

    Així mateix, es vol instar al Govern d’Ontinyent a mostrar una major bel·ligerància front els atacs contra l’autonomia municipal, peça fonamental al si de qualsevol democràcia avançada, en forma d’obligació, imposada per l’estat, de privatitzar la gestió d’unes instal·lacions que com abans hem dit, han estat construïdes amb els impostos de la ciutadania, i són patrimoni de tots.

    Esquerra Unida sempre estarà al costat de la gent en tot allò que tinga a vore amb la defensa dels serveis públics i el benestar del poble d’Ontinyent.

     

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Malena Alterio penja el “no hi ha entrades” al Teatre Echegaray d’Ontinyent

    La representació d’espectacle “Los amigos de ellos dos” junt a David Llorente esgota la venda online i sols resten 30 entrades de venda exclusiva en taquilla
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -