16/04/2024 - 16:23
Més

    Troben un esquelet de lleopard prehistòric a Fontanars dels Alforins

    Altres notícies

    El Servei d’Investigació Prehistòrica (SIP) del Museu de Prehistòria mitjançant la Diputació de València han descobert un esquelet quasi complet d’un lleopard prehistòric a Fonanars dels Alforins. La diputada provincial de Cultura de la Diputació de València, María Jesus Puchalt ha remarcat l’enorme importància de la troballa i afirma que “situa a València en primera línia d’investigació arqueològica”.

    Així mateix, la diputada ha felicitat la incessant i professional trajectòria del SIP de la institució província, un servei històric amb el més alt nivell de reconeixement científic nacional i internacional”.

    La recuperació d’un esquelet quasi complet de lleopard europeu prehistòric Panthera pardus– va ser descobert a l’avenc Avec de joan Guiton de la localitat de Fontanars de Alforins i, segons explica el arqueo-zoòfag del SIP, Alfred Sanchis, la morfologia indica que és un exemplar possiblement del Plistocè superior”.

    No obstant això, Sanchis informa que “la datació definitiva de l’esquelet, que oscil·larà entre 120.000 BP i 10.000 BP, l’aportarà els resultats del Carboni 14 realitzats a un fragment d’ossos que hem enviat a analitzar a un laboratori de Viena”.

    Datació comparada

    Sanchis comenta que les restes de fauna descoberts en contextos paleontològics com és el cas del lleopard de Fontanarssón més difícils de datar. “En aquests casos, és la morfologia la qual indica, aproximadament l’època de referència”. En el cas del lleopard de Fontanars dels Alforins, les seves característiques morfològiques similars a altres troballes de fauna ibèrica prehistòrica contribueixen a la datació cronològica.

    Així, les restes de Fontanars dels Alforins presenten semblances morfològiques a altres panteres pleistocénicas trobades a Algar de Màniga Llarga a Portugal, a la cova Allekoaitze de Guipúscoa, a Los Racons (Saragossa) ia Torrejones (Guadalajara).

    Descobriment espeleològic casual

    L’esquelet va ser descobert l’estiu passat pels espeleòlegs Vicent Sanchis i Rebeca Díaz durant uns treballs topogràfics a l’avenc.

    El SIP de la Diputació de València, veient l’interès de la troballa va impulsar i coordinar la recuperació de les restes d’aquest felí, localitzats a 150 metres de profunditat, que es va dur a terme al desembre d’aquest mateix any per un equip format per membres del museu, Alfred Sanchis i Carmen Tormo, del Museu Arqueològic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida, Agustí Ribera, els esmentats espeleòlegs del Grup Espeleològic l’Avern d’Ontinyent i la col · laboració de Josep Ribera i Juan Salazar.

    Estudis en el Gabinet de Fauna Quaternària

    La consolidació, restauració i estudi morfomètric de les restes s’està realitzant al Laboratori de Restauració i al Gabinet de Fauna Quaternària del Museu de Prehistòria de València els resultats es donaran a conèixer properament.

    La Universitat de València i la Universitat de Saragossa col·laboren, respectivament, en la presa de mostres per a la seva datació i en un estudi global sobre la distribució del lleopard a la península Ibèrica durant el Plistocè i la seva relació amb els grups humans prehistòrics.
    Quan els lleopards campaven per Europa

    El lleopardo pantera-està present en l’actualitat per diverses zones d’Àfrica i Àsia, però durant el Plistocè seva distribució va ser més àmplia i va ocupar gran part d’Europa fins a la seva desaparició. Aquests felins, al costat d’altres grans predadors com lleons, hienes, óssos, llops i cuones, van competir amb els grups humans prehistòrics de la Península Ibèrica per les preses i per l’accés a les coves i abrics.

    No obstant això, és un carnívor mal conegut perquè les restes de lleopard són escassos en els jaciments arqueològics i paleontològics i corresponen, la majoria de les vegades, a elements aïllats com dents, falanges i metápodos.

    En opinió del arqueozoólogo i coordinador de l’equip d’investigació Alfred Sanchis, responsable i conservador del Gabinet de Fauna Quaternària, encara que l’estat de conservació és desigual l’esquelet de l’avenc de Fontanars és un dels més complets de la península Ibèrica, el que fa més important aquesta troballa .

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    El Grup Socialista d’Ontinyent Es Mobilitza per Protegir el Valencià en l’Educació Davant del Consell

    El grup socialista porta al ple una moció per defensar el valencià a les aules davant la proposta de llei de PP-Vox.
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -