25/04/2024 - 11:53
Més

    Ontinyent reparteix 4000 “flyers” per convidar als escolars a la presentació de la nova figura de “l’Àguila”

    Altres notícies

    L’Ajuntament d’Ontinyent ha disposat fins a 4000 “flyers” per a repartir entre l’alumnat de les escoletes i dels col·legis d’educació infantil i primària per a convidar-los a assistir a la presentació de “l’Àguila d’Ontinyent”, la recuperada figura processional del SXVI que s’estrenarà junt al seu ball coincidint amb la celebració del 9 d’octubre a la ciutat. La presentació tindrà lloc eixe dia a partir de les 19:00 hores a la Plaça Major, de manera prèvia al tradicional acte institucional que tindrà lloc posteriorment al Palau de La Vila,  i suposa “una cita històrica” en paraules del regidor de Cultura, Àlex Borrell, qui ha animat participar a tota la ciutadania.

    L’Ajuntament d’Ontinyent i l’Associació de Gegants i Cabets han estat treballant en la recuperació tant d’esta figura històrica com amb la de la Tartuga, que es presentarà el proper 7 de desembre, vespra de la Purísima, passant totes dues a formar part dels balls processionals de la nostra ciutat, juntament amb els Gegants i Cabets, els Arquets, la Veta, els Cavallets, els Pastorets i la Moma.

    Al cas de l’Àguila, a l’Arxiu Municipal d’Ontinyent hi ha documentació on s’indica que es va introduir en la festa del Corpus de 1577, raó per la qual tornarà a desfilar i dansar pels carrers de la Vila, 438 anys després de la primera data coneguda. L’Àguila és la figura més important i emblemàtica del que es coneix per “bestiari”. Inicialment el simbolisme era religiós (representava l’evangelista sant Joan), però actualment és important, sobretot, des del punt de vista civil, perquè té funcions protocol·làries i representa la ciutat. Per aquest motiu, es va considerar que el 9 d’octubre, data en què es commemora el dia dels valencians, era l’adequada per a presentar-la davant la ciutadania.

    Com que a banda de les referències històriques de l’Arxiu Municipal, no hi ha cap descripció ni dibuix de com era en l’època inicial o posterior, la peça que es presentarà naix en la imaginació del mestre constructor Ramon Aumedes, amb alguns detalls que la identifiquen amb la ciutat: duu la corona de l’escut d’Ontinyent i l’espiell per on mira el portador són les quatre barres de la senyera del mateix escut heràldic.

    La figura tindrà ball propi i que s’ha comptat amb la col·laboració de l’ontinyentí Saül Gómez Soler, qui ha compost la música del ball i de la cercavila, sent destacable també la confecció d’uns vestits especials per als portadors i acompanyants de la figura, inspirats en vestimenta valenciana del s. xviii.

    Àlex Borrell, explicava que la propietat de la figura “és municipal, igual que ho són els Gegants i Cabets, i l’Associació la dipositària i mantenidora de la peça. El treball conjunt ens ha servit als últims temps per assolir avanços com l’exposició al públic dels Gegants i Cabets al palau de la Vila, ara anem a recuperar estes figures, i anem a seguir treballant junts per seguir avançant en la recuperació del patrimoni festiu i cultural de la ciutat”, avançava el regidor de Cultura. Tant des de l’Ajuntament d’Ontinyent com des de l’Associació de Gegants i Cabets s’ha fet una crida a majors i menuts “a acompanyar-nos el dia 9 d’octubre per veure el primer ball de l’Àguila d’Ontinyent, una nova figura que esperem que arribe a ser tan estimada com ho són els Gegants i Cabets”, destacaven.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Malena Alterio penja el “no hi ha entrades” al Teatre Echegaray d’Ontinyent

    La representació d’espectacle “Los amigos de ellos dos” junt a David Llorente esgota la venda online i sols resten 30 entrades de venda exclusiva en taquilla
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -