28/03/2024 - 11:34
Més

    El toc manual de campanes d’Albaida prop de ser declarat Bé d’Interés Cultural Immaterial

    Altres notícies

    Després de vuit segles fent història, la feina dels campaners d’Albaida, que durant generacions han fet possible que no s’haja interromput el toc manual, es veurà recompensada amb la declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial. Així ho va anunciar la Directora General de Patrimoni, Marta Alonso, qui divendres passat va visitar Albaida per a presenciar el Volteig de Solemnitat de tres parades que té lloc l’últim dia del novenari en honor a la Mare de Déu del Remei. Marta Alonso va confirmar la imminent incoació de l’expedient obert per a la declaració de BIC de caràcter immaterial dels tocs manuals de campanes de l’Església Parroquial de l’Assumpció de Nostra Senyora d’Albaida.

    És ja una realitat reconeguda que a mitjan segle XX, mentre la majoria de pobles i ciutats valencians electrificaren i motoritzaren els seus campanars, a Albaida, la colla de campaners va saber mantenir i perpetuar el toc manual de les nostres campanes. Es per això, que Albaida ha estat l’única ciutat valenciana que ha mantingut el toc manual de campanes des de la conquesta cristiana. Un fet diferenciador que hui fa del toc manual, una tradició d’un valor immaterial incalculable que cal protegir per a evitar que es perda.

    Així, des del segle XIII fins als nostres dies, els campaners albaidins han complit la consueta, la relació escrita de tocs en funció de les festivitats, els temps, els espais i les persones, cada dia de l’any. Un esforç que sembla que prompte es veurà recompensat amb la declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial, segons assegurà la Directora General de Patrimoni, qui divendres per la vesprada va pujar al campanar per a conèixer la tècnica del toc manual i escoltar, en primera persona, el so de les campanes. Posteriorment, Alonso també visità l’exposició de fotografies que fa un repàs d’aquesta tradició, ubicada als baixos del Palau Marquesal dels Milà i Aragó, on està previst que s’ubique el futur museu del toc manual de campanes d’Albaida.

    En la declaració també estaran presents els tocs que es realitzen al Campanar de la Vila de Castelló de la Plana i als campanars de les Catedrals de Sogorb i València. A més de la protecció de les activitats, els coneixements i les tècniques dels tocs manuals, la futura declaració també inclourà la protecció genèrica de les instal·lacions i les campanes.
    La Directora General, Marta Alonso, ha declarat que “els tocs manuals d’aquests quatre campanars constitueixen el paradigma, el model dels conjunts immaterials millor conservats i per tant, mereixedors del major nivell de protecció patrimonial”.

    Per la seua banda, l’Alcalde d’Albaida, Josep Antoni Albert, ha afirmat que “tant la tradició de pràcticament huit segles de toc manual com els elements mobles i immobles associats a la mateixa, fan d’aquesta tradició, un patrimoni únic que cal preservar. Estem d’enhorabona per l’anunci de la Directora General de portar endavant la declaració de BIC i per això, des de l’Equip de Govern donarem suport a tot el procés per a què es porte a terme el més prompte possible.”

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent torna a demanar al Ministeri la declaració d’Interès Turístic Internacional per als Moros i Cristians

    El ple aprova per unanimitat l’emissió d’una nova sol·licitud a la Secretaria d’Estat de Turisme una volta ampliada i actualitzada la documentació justificativa
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -