29/03/2024 - 6:34
Més

    El nou premi “La Balarma” recorda els pioners de l’ensenyament “solidari i valencià” a La Vall d’Albaida

    Altres notícies

    L’acte de presentació del premi d’Investigació Universitària compta amb part dels 17 professors que crearen el col•lectiu als anys de la transició

    El guardó impulsat per la Fundació Universitària Campus d’Ontinyent està dotat amb 5.000 euros i s’alternarà amb el premi d’investigació econòmica Juan José Renau Piqueras

    Coincidint amb l’obertura del nou curs universitari a la ciutat, la Fundació Campus Ontinyent presentava ahir el nou premi d’investigació universitària “La Balarma”, un guardó dotat amb 5.000 euros que s’alternarà cada any amb el premi d’investigació econòmica Juan José Renau Piqueras. L’acte de presentació comptava amb la presencia de part dels 17 professors que durant els anys de la transició formaren un colectiu que va plantejar i elaborar materials per tal de facilitar l’ensenyament en valencià, des d’una perspectiva activa i cooperativa.

    Durant l’acte de presentació, l’Alcalde d’Ontinyent i President de la Fundació, Jorge Rodríguez, incidia en que “és de justícia” que si es compta amb un premi vinculat a la formació en economía que s’imparteix a Ontinyent, l’entitat promoga un premi dedicat també a Magisteri. El Degà de la Facultat de Magisteri, Manuel Monfort, destacava per la seua part en l’impacte que un premi com aquest tindrà en el foment del coneixement de la pràctica educativa en l’educació infantil; mentre que el Rector de la Universitat de València posava de relleu la importància “de fer honor a un grup de professors compromesos amb un ensenyament públic, de qualitat i amb projecció territorial”.

    balarma-7389En representació del Govern d’Ontinyent, un dels patrons de la Fundació, el Regidor d’Educació Pepe Pla era l’encarregat de recordar la trajectòria d’un col•lectiu sorgit formalment a principis dels 80 a La Vall d’Albaida, per donar resposta durant els anys de la transició a reptes com la introducció del valencià a l’escola, l’arrelament al medi social, geogràfic i cultural, o la elaboració de materials atractius.

    En paraules de Pepe Pla, “el Col•lectiu La Balarma suposa, per a la història de l’educació de la comarca, un exemple de mestres que, un a un i, en especial com a col•lectiu, simbolitzen i ens recorden que una manera solidària de relacionar-se entre ells, amb l’alumnat i amb la societat és possible”, concloïa.

    Aquest grup de mestres de diferents col•legis públics d’Ontinyent es dividiren en dos subgrups de treball: els del cicle inicial (Inmaculada Chàfer, Carme Garcia, la desapareguda Empar Granell, Joan Llorente, Rosa Rufino, Oti Sòria i Contxa Vidal); i per altra banda estava el dedicat al cicle mitjà (Maria Delgado, Jesús Figuerola, Robert Francés, Ana Bañuelos, Maria Micó, Juan Rodriguez, Carmen García,Rafael Torrò, Ximo Ureña i Josep Andres).

    Coordinats entre ells, elaboraren una sèrie de materials experimentals que foren posats en pràctica per companys i companyes de diferents escoles de la Vall introduint una manera de treballar on la cooperació, la col•laboració i la discussió mútua marcaven les seues relacions. Una vegada comprovada la seua utilitat serien editats i distribuïts entre el Magisteri de la comarca. La fallida de l’editorial dificultaria i finalitzaria l’aventura. Per altra banda, dificultats de caràcter administratiu farien que els mestres no continuaren en els seus llocs de treball, al ser desplaçats a altres escoles, finalitzant l’experiència.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent torna a demanar al Ministeri la declaració d’Interès Turístic Internacional per als Moros i Cristians

    El ple aprova per unanimitat l’emissió d’una nova sol·licitud a la Secretaria d’Estat de Turisme una volta ampliada i actualitzada la documentació justificativa
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -