18/04/2024 - 6:45
Més

    El Fons Valencià presenta la campanya Ser dona al Sud a La Vall d’Albaida i La Costera

    Altres notícies

    • La campanya es va iniciar el 28 de febrer i finalitzarà el 14 de març, i arribarà a 27 municipis de la Comunitat Valenciana, 4 d’ells de la Vall d’Albaida i 1 de La Costera.
    • Es compta amb els testimonis de Melida Silva, Presidenta de la Junta Parroquial d’Urdaneta i Vocal del Consorcio de la Cuenca del Rio Jubones, i Viviana Ugarte, Tècnica del Consorcio, i girarà al voltant del treball que realitzen les dones en l’àmbit de la Conca del riu Jubones.
    • Hui es presenta “Ser dona al Sud” i la conferència “La Conca del Riu Jubones (Equador): dona, aigua i desenvolupament” a Ontinyent (Saló d’Actes de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida”, a les 17 hores) i a Atzeneta d’Albaida (Saló d’Actes de l’Ajuntament, a les 19 hores).

    Amb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, el Fons Valencià per la Solidaritat posa en marxa una nova edició de la campanya “Ser dona al Sud”.

    Esta campanya de sensibilització que organitza el Fons Valencià, i que compta amb la col·laboració de la Diputació d’Alacant, té com a objectiu donar a conèixer la realitat de les dones en països en vies de desenvolupament, acostant així a la societat valenciana el testimoni de dones i organitzacions que treballen al Sud pels seus drets i els de les seues comunitats i municipis.

    En l’edició de 2012 els testimonis convidats pel Fons Valencià en la campanya “Ser dona al Sud“ són Melida Silva, Presidenta de la Junta Parroquial d’Urdaneta i  Vocal del Consorcio de la Cuenca del Rio Jubones, i Viviana Ugarte, Tècnica del Consorcio del Rio Jubones.

    El Consorcio de la Cuenca del Rio Jubones (CCRJ), és per al Fons Valencià un soci estratègic en el desenvolupament dels seus fins i objectius a Equador. El Fons va iniciar la seua col·laboració amb el CCRJ en 2006, centrant-se en dos línies de treball: l’enfortiment institucional i la protecció dels recursos hídrics.

    La campanya “Ser dona al Sud” estarà en marxa del 28 de febrer al 14 de març de 2012 (podeu seguir les activitats a l’agenda de la nostra web (www.fonsvalencia.org). En l’edició d’enguany està prevista la realització d’activitats en 27 municipis: Quart de Poblet, València, Ontinyent, Carrícola-Atzeneta-El Palomar (ho organitzen conjuntament), Gandia, Rafelcofer, Alcàsser, Alfafara, El Puig, Catarroja, Algemesí, Picassent, Quatretonda, Villanueva de Castellón, Vinalesa, Agullent, Corbera, Biar, Pedreguer, Parcent, Elx, La Llosa de Ranes, Muro, Almussafes, Els Poblets, Teulada i l’Alcúdia.

    Entre les activitats programades, amb la col·laboració dels ajuntaments participants a la campanya, destaquem la conferència “La Conca del Riu Jubones (Equador): dona, aigua i desenvolupament”, que anirà a càrrec de les dos convidades, i que girarà al voltant (entre altres temes) del treball que realitzen les dones en l’àmbit de la Conca del Jubones per tal d’avançar en el desenvolupament (econòmic, cultural, social) de les seues comunitats, en la lluita pels seus drets i la seua participació en  la municipalitat, així com i també en la protecció i preservació del seu entorn i els recursos naturals (aigua).

    Altres activitats previstes en la campanya són encontres i entrevistes amb associacions i col·lectius locals de dones, entrevistes en mitjans de comunicació, i l’edició i distribució de materials divulgatius de  la campanya (cartell, díptics).

    El Consorcio de la Cuenca del Rio Jubones.

    La Conca hidrogràfica del Riu Jubones està ubicada al Sud Occident de l’ Equador, té una superfície de 4.353,96 km², té una longitud de 180 km, amb un cabdal mitjà anual en l’estació Jubones Uzhcurrumi de 49,8 m3/s , i compren el territori de les províncies de l’Azuay (55%), Loja (24,1%) i El Oro (20,9%).

    La Mancomunidad de la Cuenca del Rio Jubones arranca el seu procés de formació i treball l’any 2000, però no serà fins l’any 2005 quan tinga reconeguda la personalitat jurídica de caràcter privat pel Ministeri de Govern i Policia. En 2008 s’aprova la nova constitució de la República d’Equador i en esta nova carta magna es contempla la figura de les mancomunitats. La nova constitució també apunta que quan el procés de mancomunament es realitze entre diferents nivells de Governs Autònoms Descentralitzats (GAD) es passaran a anomenar consorcis, que és el cas del la MCRJ, que contemplava tres nivells de participació (GAD): els governs municipals, els governs provincials i les juntes parroquials. Este pas de mancomunitat a consorci (es va donar a finals de l’any 2010) comportarà per a l’entitat i els seus membres nous rols, canvis en el sistema de funcionament i en el seu treball.

    Actualment (2012) els membres del Consorcio de la Mancomunidad de la Cuenca del Rio Jubones són: els governs municipals de Nabón, Oña, Girón, San Fernando, Pucará, Camilo Ponce, Saraguro,  Zaruma, Machala, Pasaje, Chilla i El Guabo (12 en total); els  governs provincials d’Azuay, Loja i El Oro; i les  juntes parroquials  de San Antonio de Cumbe, Paraíso de Celén, Selva Alegre, San Pablo de  Tenta, Tablón,  Urdaneta, Sumaypamba, Manú, Cochapata, Las  Nieves, Chumblín, Susudel, Shaglli, el Progreso, San Rafael de Zharug, San Sebastián de Yuluc, Guanazán, Lluzhapa, La Asunción, Pijilí, Añañín y Abdón Calderón (22 en total).

    El Consorcio de la Cuenca del Rio Jubones i el Fons Valencià per la Solidaritat.

    El Consorcio de la Cuenca del Rio Jubones en Equador (CCRJ), és per al Fons Valencià per la Solidaritat un soci estratègic en el desenvolupament dels seus fins i objectius a Equador.

    El Fons Valencià per la Solidaritat va iniciar la seua col·laboració amb el CCRJ en l’any 2006, centrant-se fonamentalment en dos línies de treball: l’enfortiment institucional i la protecció dels recursos hídrics.

    Amb l’aigua, com a centre de la intervenció, el Consorcio de la Cuenca del Rio Jubones, acosta al Fons Valencià al treball entorn als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de les Nacions Unides agafant com a metes més destacades l’eradicació de la pobresa extrema i la fam; la igualtat entre els gèneres i la sostenibilitat del medi ambient.

    Relació i projectes comuns del Fons Valencià amb la CCRJ (2006-2011):

    Gràcies a la col·laboració de les diputacions provincials de València i Castelló, en els exercicis 2006 i 2007, el Fons va finançar el projecte “Protecció de fonts d’aigua i seguretat alimentària (Fases I i II).

    Amb el finançament de la Generalitat Valenciana en el període 2007 a 2009 el Fons Valencià va finançar el projecte “Enfortiment Institucional de la Mancomunidad de la Cuenca del Rio Jubones per a la implementació de estratègies de gestió integrada de recursos hídrics”.

    En l’any 2010 el Fons va finançar part del projecte “Recolzament a l’enfortiment institucional dels Governs Autònoms Descentralitzats membres de la Mancomunidad de la Cuenca del Rio Jubones en el marc de la constitució vigent”. Este projecte apuntava a enfortir la institucionalitat dels 15 governs membres de la mancomunitat a través de regular i articular les ferramentes de funcionament com governs locals i en la gestió integrada dels recursos hídrics; es a dir crear les bases de una bona governança i la gestió de l’aigua.

    En 2011 i 2012 està en execució el projecte, cofinançant per la Generalitat Valenciana, “Aigua i governança: recolzament per al desenvolupament dels municipis de la Mancomunidad de la Cuenca del Rio Jubones”. Amb este projecte es pretén seguir apostant pel procés de desenvolupament dels municipis que composen la mancomunitat/consorci, en articulació amb el programa ART-PNUD-Equador, amb una iniciativa que combina el recolzament als municipis per a la seua adaptació a la nova constitució equatoriana, i l’enfortiment dels processos participatius comunitaris establerts en la pròpia constitució, amb el desenvolupament d’iniciatives dirigides al maneig integral de l’aigua i a la seguretat alimentària de la població, agarrant com a metes més destacades l’eradicació de la pobresa extrema i la fam; la igualtat entre gèneres i la sostenibilitat del medi ambient.

    Amb els projectes executats i amb el que està en marxa, s’ha volgut donar suport i enfortir institucionalment el Consorcio del Rio Jubones i als seus membres (12 municipis i 3 governs provincials i 22 juntes parroquials), basant el procés en el coneixement per part de la població del medi i recursos hídrics de la conca i la participació dels municipis socis en la gestió dels mateixos per mitjà de: la formació d’equips tècnics necessaris per a l’elaboració de polítiques de gestió ambiental; d’informació geogràfica (elaboració de mapes de fonts d’aigua i la seua ubicació); d’educació ambiental a les escoles per protegir i preservar l’entorn i els recursos naturals; de sensibilització a la població sobre el consum racional d’aigua (campanyes de comunicació social); i en definitiva la participació de la població en la protecció i preservació del seu entorn i recursos naturals.

    Cal destacar com a iniciatives dutes a terme a la regió: la protecció física i biològica de 520 fonts d’aigua, reduint així la contaminació de l’aigua de les fonts i les malalties gastrointestinals de les famílies més vulnerables, fent-la òptima per al consum humà i l’ús agrícola (beneficiarà a prop de 2.300 persones); el desenvolupament de 450 unitats productives agropecuàries per a famílies vulnerables, que aprofitant els recursos hídrics de la zona milloren la productivitat i producció agrària, asseguren la seguretat alimentària de 450 famílies i conserven les fonts; i la construcció de 40 latrines seques que milloren la higiene i sanitat de les comunitats, i la millora del medi ambient evitant les aigües residuals.

    Amb estes iniciatives, es beneficiaran 500.000 persones de la regió, d’una forma directa o indirecta.

    En este context agafa una importància molt alta el tema del gènere. Molts estudis demostren que el rol de les dones en la protecció i conservació de l’aigua és clau. Són en la majoria de les famílies elles, les quals es (pre)ocupen de la higiene de la llar i de la salut dels sues xiquets. Per tant, les dones tenen una alta sensibilitat per la qualitat de l’aigua i interessos forts en la seua protecció. A més a més, les dones són una part molt important en les organitzacions d’usuaris d’aigua, participen en les instàncies de cogestió, i lideren les organitzacions i prenen decisions en la gestió de l’aigua.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    El PP d’Aielo de Malferit Mobilitza un Ple Extraordinari per Aturar la Planta de Biogàs

    El Grup municipal del Partit Popular en Aielo de Malferit ha convocat un ple extraordinari per debatre la lesivitat...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -