28/03/2024 - 15:49
Més

    Bocairent s’endinsa en les seues festes de Moros i Cristians de 2016

    Altres notícies

    Bocairent ja compta les hores que resten per al repic de campanes que aquest divendres, 5 de febrer, anunciarà el començament dels Moros i cristians del 2016, els primers del calendari festiu valencià. Al toc de l’Àngelus (19.30 h), la cercavila de les Caixes amb el so del tabal i la il·luminació de centenars de fanals de paper donarà per iniciades les festes a sant Blai. Aquesta tradició que es remunta a l’elecció del bisbe de Sebaste com a patró de la localitat el 1632 obrirà quatre jornades de sensacions infinites per als sentits. Per la nit, la desfilada de les nou filaes i una revetlla a càrrec del grup Eñe remataran el tret d’eixida de les celebracions.

    El dia de l’Entrada, dissabte 6, arrancarà (11.30 h) amb la hissada de banderes corresponent en aquesta ocasió a la directora local Loreto Belda conduir la interpretació de l’Himne a Bocairent. A continuació, la desfilada de les bandes de música participants traslladarà el públic des de la plaça de l’Ajuntament fins a l’avinguda de Sant Joan de Ribera per veure una mascletà.

    La filà mateixa d’Espanyoletos, l’esquadra del 150 aniversari (Granaders), José M. Sanchis Beneyto (Contrabandistes), Xelo Belda Bacete (Terç de Suavos), Albert Ruiz Mestre (Estudiants), Vicent Ferrandis Mas (Moros vells), Juan Carlos Castelló Molina (Marrocs), Teodoro Lanaras (Moros marins) i Jéssica Nájar Silvestre (Mosqueters) com a capitanies del 2016 tindran un protagonisme especial en l’entrada de moros i cristians que durant més de quatre hores des de les 16.30 h convertirà els carrers de Bocairent en una successió inacabable de música, d’esquadres, de carrosses i de boatos. Als milers d’espectadors se’ls sumarà enguany el president de les Corts valencianes, Enric Morera; el conseller d’Economia sostenible, Sectors productius, Comerç i Treball, Rafael Climent; el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i la diputada de Turisme, Pilar Moncho, a més d’una vintena d’alcaldes i de regidors de la Mariola i de la Vall d’Albaida a falta de tancar altres confirmacions per a la llotja d’autoritats.

    L’Associació de festes a sant Blai, organitzadora junt amb el consistori de tot el programa festiu, preveu la participació de centenars de persones amb més de huitanta esquadres que avançaran al ritme marcat per una seixantena de formacions musicals. A més, carrosses, calesses, cavalls, dromedaris, camells i ballets, entre altres elements, completaran una successió continuada d’estímuls visuals i sonors.

    El clarejar de diumenge anirà acompanyat de nou per la música i per la marcialitat de les esquadres de les nou filaes en la diana més multitudinària (8.00 h). A migdia, el titular de la parròquia de l’Assumpció de Nostra Senyora fins l’estiu passat i actual vicerector del col·legi seminari de la Presentació i de sant Tomàs de Villanueva de València, Ángel Miguel Olivares, oficiarà la missa de sant Blai amb l’acompanyament musical de l’Agrupació coral de Bocairent baix la direcció de Damián Molina Beneyto, autor d’algunes de les peces composades ex profeso per a l’eucaristia.

    Més de 300 membres del Terç de Suavos marxaran en bloc compacte pels carrers de Bocairent durant la vesprada de la festivitat del patró (16.00 h) als quals se’ls unirà, enguany, la filà de Moros vells per interpretar el seu recuperat ball dels moros (17.00 h). La caiguda del sol (19.00 h) serà contrarestada pels centenars de ciris que trencaran l’obscuritat de la nit amb la processó que serà presidida per l’arquebisbe de València, Antonio Cañizares. L’acte més carregat de sentiment i de simbolisme dels Moros i cristians servirà també per commemorar el centenari de l’Himne a sant Blai que serà interpretat a l’entrada de la imatge del patró a la plaça de l’Ajuntament precedida per la relíquia i el guió pintat per Joaquín Sorolla el 1902; el ritual es repetirà amb l’arribada del seguici a l’església parroquial.

    Dilluns serà el dia dedicat a l’escenificació de la confrontació entre moros i cristians amb les intimidacions en forma de ressonar de trabucs, d’espingardes i de mosquets abans de les ambaixades del matí (des de les 11.30 h) i de la vesprada (des de les 17.00 h) parlamentades per Miguel Pérez Jorge pel bàndol de la creu i per Pau Verdú Navarro pel de la mitja lluna. La desfilada humorística de la retreta (23.30 h) tancarà la tercera jornada festiva.

    El dia del Sant Crist viurà altres dos cites que particularitzen els Moros i cristians de Bocairent com són la despulla del moro del matí després de la missa a l’ermita que dóna nom a la jornada (11.30 h) i la cordà (24.00 h). L’espectacle pirotècnic ha esdevingut una proposta ineludible per als amants de la pólvora per les característiques intrínseques que arrossega arran de l’ús de canyes per al transport de coets i per la seua celebració en espai obert. A més, el 9 de febrer comptarà amb el bes de la relíquia i la imposició de bandes als capitans i als alferes del 2017 com a mostra inequívoca del declinar d’un ritual anual que Bocairent celebra des del 1860.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent torna a demanar al Ministeri la declaració d’Interès Turístic Internacional per als Moros i Cristians

    El ple aprova per unanimitat l’emissió d’una nova sol·licitud a la Secretaria d’Estat de Turisme una volta ampliada i actualitzada la documentació justificativa
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -