29/03/2024 - 12:11
Més

    Balanç de l’equador de la legislatura GPM-EU

    Altres notícies

    Després de les eleccions de maig del 2011, l’Assemblea d’Esquerra Unida va acordar no formar part del govern municipal, malgrat que decidí donar el vot d’investidura a Jorge Rodríguez, després de signar un acord de legislatura per donar governabilitat al ajuntament (signat entre PSPV-PSOE, Compromís i EU).

    Des de la tornada d’Esquerra Unida a l’Ajuntament d’Ontinyent, l’acció política ha estat basada en tres eixos fonamentals: la cobertura social, la reactivació econòmica i la participació ciutadana.

    Han gestionat les regidories de política social i ciutadania, centrant la seva acció en la defensa dels col·lectius més vulnerables, enfortint el departament de serveis socials i augmentant la cobertura social a la ciutadania. Tot i trencant amb la tendència de retallades aplicades per altres administracions.

    Amb un sol regidor a l’Ajuntament d’Ontinyent, el grup polític municipal d’Esquerra Unida ha presentat fins al moment 22 mocions, de les quals 19, han estat aprovades en gran part, pels tres grups que conformem la majoria del plenari i d’altres per unanimitat.

    A trets generals, durant els dos primers anys de la present legislatura ha hagut bona relació amb el govern conformat per PSPV-PSOE i Compromís. Sols han aparegut xicotets desencontres fruit de la diferència de criteri polític, com ara, la gestió de la piscina coberta, la privatització de la piscina d’estiu i la recuperació de serveis que tradicionalment havien estat externalitzats. No obstant això s’ha avançat en participació, transparència i estalvi de l’endeutament municipal.

    A més a més EU ha estat l’única oposició responsable exercida a l’ajuntament, ja que el Partit Popular, amb 10 regidors, ha estat incapaç de defensar els interessos dels ciutadans, donat que s’hi troben més preocupats pels seus problemes interns.

    Per iniciativa d’EU, l’Ajuntament d’Ontinyent ha dut a terme diverses mesures:

    Reactivació dels CONSELLS de participació ciutadana

    S’ha creat un òrgan de participació ciutadana que recull les diferents propostes i representants dels diversos consells sectorials (Consell de Cooperació, Consell de Barris, Consell Econòmic i Social, etc.) anomenat Consell de Ciutat.

    REVISIÓ DE LA CARTA MUNICIPAL DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA

    S’h aactualitzat la carta de participació ciutadana incloent-hi algunes novetats, com ara la possibilitat de celebrar consultes populars per iniciativa ciutadana amb la recollida de mil signatures o registrar propostes davant el ple per tal que s’incloguen en l’ordre del dia amb 250 signatures.

    Major cobertura social

    Bonificació de les taxes de fem i aigua per a les famílies amb menys recursos.

    Creació d’una ordenança reguladora d’habitatges en règim de lloguer destinats a usos socials. A més, d’oferir a les persones afectades per les hipoteques un servei d’assessorament jurídic gratuït.

    Constitució d’una comissió mixta per aturar la problemàtica dels desnonaments.

    Augment en la consignació dels convenis del CRIS/ADIEM, AFAO, Creu Roja, etc.

    Augment de les prestacions econòmiques individuals i ajudes de primera necessitat. Creació d’un pla integral per a la cohesió social, identificant les necessitats i activant ajudes suficients per evitar l’exclusió (ajudes de lloguer, d’alimentació, posada en marxa del banc d’aliments municipal, horts socials, etc.)

    PLA D’OCUPACIÓ

    Convertir l’ajuntament en un recurs útil per crear llocs de treball amb la inclusió als pressupostos d’una partida econòmica destinada a la inserció laboral d’aturades/ts de llarga duració i en perill d’exclusió social mitjançant l’aplicació dels següents criteris:

    • Contractació directa
    • Salari digne
    • Una durada mínima de la contractació de sis mesos
    • Tot i atenent a la situació econòmica i social de la unitat familiar

     SOSTENIBILITAT ECONÒMICA I ESTALVI

    Reducció del 22% del salari de l’alcalde, regidors i personal de confiança.

    Reducció de més de 100.000€ en lloguers amb el trasllat de diverses entitats a edificis municipals (hotel d’associacions, PROP, etc.).

    COHERÈNCIA FRONT LA PROBLEMÀTICA DELS RESIDUS I L’HOSPITAL

    EU ha estat l’única força política en mostrar la seua oposició a la parcel·la del futur hospital comarcal a Ontinyent, conjuntament amb altres organitzacions veïnals, sindicals i socials de la nostra ciutat, presentàren un conjunt d’al·legacions per criticar la proximitat dels terrenys de l’hospital a la depuradora i ressaltar la no idoneïtat dels accessos. Altres forces polítiques es deixaren portar per la mentida del PP i van votar a favor del canvi d’ús d’aquestos terrenys i de la parcel·la.

    Anys després els propietaris dels terrenys, defensant els seus legítims interessos, reclamen quantitats milionàries pels terrenys i per aquest motiu s’aprovà pel Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent la lesivitat  de l’acord pres en la passada legislatura i la no expropiació dels terrenys, ja que en aquesta ocasió s’entén pel conjunt dels grups polítics llevat del PP que aquest acord pot ser lesiu pels interessos de l’Ajuntament i per al conjunt de la ciutadania i contribuents.

    Al respecte de la imposició de taxes de fem abusives i de la manca de criteris de proximitat i de sostenibilitat imposats pel Consorci de Residus dirigit pel Partit Popular, des d’Esquerra Unida entenen que és hora de deixar-se d’ambigüitats i d’interessos localistes o partidistes i apostar decididament i conjuntament –caiga qui caiga- pel manteniment del Pla de Minimització Comarcal, per a ells l’única opció vàlida i sostenible, i oposar-se amb fermesa als intents d’imposar-nos un Consorci de Residus que és un veritable desgavell. Aquest Consorci intenta fer del fem un negoci al qual EU i la ciutadania ens hem d’enfrontar.

    Després d’aquestos dos anys de legislatura i amb el balanç del treball fet fins ara pensen que han avançat socialment ja que han aconseguit bona part dels objectius plantejats però son conscients que encara queden molts assumptes per millorar.

    Ens han d’enfrontar a una llei que perjudica directament l’autonomia local i que farà desaparèixer molts dels serveis que a l’actualitat presten els ajuntaments. Aquesta reforma de l’administració local posarà en perill serveis bàsics per a la ciutadania com són els serveis socials. Front a aquesta retallada de competències municipals EU proposa la gestió pública i recuperació de serveis que han estat privatitzats.

    Altra de les fites que tenen al davant és minvar els efectes d’aquesta gran estafa econòmica que ha condemnat a grans part de la ciutadania a no poder satisfer necessitats i drets bàsics per la manca de treball (més de 6000 persones aturades a Ontinyent). Per això és imprescindible que l’Ajuntament dedique els recursos que tinga disponibles per  mitigar aquestos efectes mitjançant polítiques actives i plans d’ocupació.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    La “Dansa Macabra” reuneix centenars de persones

    Més de 80 persones de diferents entitats culturals locals participen en la cita cultural impulsada per l’Ajuntament
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -