29/03/2024 - 12:40
Més

    400 anys després, l’Àguila i la Tartuga desfilaran pels carrers ontinyentins

    Altres notícies

    La Tartuga i l’Àguila, figures processionals del Corpus d’Ontinyent al segle XVI, tornaran a desfilar a la ciutat 400 anys després. Així serà després que L’Ajuntament d’Ontinyent i l’Associació de Gegants i Cabets hagen estat treballant en la recuperació d’estes històriques figures, habituals al Corpus de València, que seran presentades coincidint amb la festivitat del 9 d’octubre (l’Àguila) i el 7 de desembre, vespra de la Purísima (la Tartuga).

    Les figures, anomenades “de bestiari”, tenen diferents significats: La Tartuga, coneguda també com Tarasca o Cucafera, representa el mal, fent referència a una figura monstruosa que, segons la tradició, va ser dominada per Santa Marta, en una clara al·legoria del triomf del bé. L’Àguila, present al Corpus de València i de Morella,  des del punt de vista civil representa a la pròpia ciutat, i és  personatge encarregat de saludar a les autoritats o de rebre amb el seu ball invitats solemnes.

    L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava hui en l’acte de presentació de les noves figures que “des del Govern d’Ontinyent tenim molt clar la importància no sols de mantenir i transmetre els nostres trets identitaris, sinó també que posar en valor i engrandir les festes tradicions locals ens va a servir per atraure cada volta a més gent a la ciutat”, destacava.

    El President de l’Associació de Gegants i Cabets, Xavier Llopis, explicava que la idea de recuperar estes figures va nàixer en conèixer l’existència en els arxius municipal de documentació del segle XVII sobre la figura de la Tartuga, plantejant-se a l’alcalde i a la regidoria de cultura la seua recuperació. Davant la favorable acollida, “ens vam posar mans a l’obra per buscar taller, pressupostos, música,  etc., i immersos en aquesta tasca, ens va arribar una nova sorpresa perquè van sorgir referències d’una altra figura de bestiari, l’Àguila”.

    L’existència d’esta figura fins i tot és anterior, segons un informe de l’Arxiver Municipal, Vicent Terol, al qual es constata que probablement totes dues van ser construïdes per l’escultor valencià Lluís Monyós a finals del segle XVI. Ajuntament i Associació van estar d’acord en recuperar totes dues figures, i des de finals d’octubre de 2014 s’ha estat treballant perquè a finals del present any, Ontinyent recupere, més de 400 anys després, les dues figures: la Tartuga i l’Àguila.

    El regidor de Cultura, Àlex Borrell, assenyalava que la propietat de la figura “serà municipal, igual que ho són els Gegants i Cabets, sent l’Associació la dipositària i mantenidora de la peça. El treball conjunt ens ha servit als últims temps per assolir avanços com l’exposició al públic dels Gegants i Cabets al Palau de La Vila, ara anem a recuperar estes figures, i anem a seguir treballant junts per seguir avançant en la recuperació del patrimoni festiu i cultural de la ciutat”, avançava. Borrell explicava que s’ha demanat distints pressupostos a diferents tallers constructors, acceptant-se els que millor complien amb el binomi preu-originalitat del dibuix de les figures.

    Per recuperar les figures, s’ha estat buscant tota la informació possible, estant ja la de l’Àguila en procés de construcció: serà daurada, durà la Corona de l’escut de la ciutat i l’espiell per on mirarà el portador de la figura durà la senyera que també hi figura a l’escut heràldic. A més a més, es tractarà de recrear una perspectiva del Benicadell on es pot imaginar la silueta d’una Àguila. Donat que la figura representarà la ciutat, està prevista la presentació aprofitant la festivitat del 9 d’octubre, comptant-se amb un nou ball i una cercavila amb música composada per Saül Gómez.

    Pel que fa a la Tartuga, el taller que es farà càrrec de la construcció es basarà en un dibuix del S.XVI que es troba al Museu Nacional de París, necessitarà dos portadors i serà presentada la vespra de la Puríssima, dia 7 de desembre, amb música del ball i de cercavila composta per Ferran Sanchis. Xavier Llopis, que tenia paraules d’agraïment per a l’Ajuntament, l’Alcalde i el regidor de Cultura “per creure amb nosaltres i amb el que fem, i per a tots aquells que estan participant en la creació d’estes figures, que fins l dia de l’estrena no se sabrà exactament com son, per mantenir la sorpresa”.

    L’Alcalde, el regidor i el President de l’Associació coincidien per últim en destacar que “els Gegants i Cabets són molt volguts per tots els ontinyentins i ontinyentines, i anem a treballar perquè amb el temps se senten també identificades i orgulloses de les dues noves figures que ben prompte tindrem”, concloïen.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    La “Dansa Macabra” reuneix centenars de persones

    Més de 80 persones de diferents entitats culturals locals participen en la cita cultural impulsada per l’Ajuntament
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -