20/04/2024 - 16:47
Més

    Vicente Penadés: “l’èxit de la Unió Bancària a Europa és vital per a que la crisi no es torne a repetir”

    Altres notícies

    El Director General de Caixa Ontinyent desgrana les claus de l’actual context econòmic en l’acte de lliurament del Premi Juan José Renau Piqueras

    Un entorn corporatiu més vigilat, una regulació comuna i un Fons de Garantia de Dipòsits “han de ser part de la resposta per eixir endavant”

    La Unió Bancària a Europa “és el camí correcte” per eixir de l’actual situació de crisi “i immunitzar-nos perquè no es torne a repetir”. Així ho manifestava el Director General de Caixa Ontinyent, Vicente Penadés, en una conferència sobre “La Crisi Econòmica i el Rescat Financer” que impartia hui amb motiu de l’acte de lliurament del X Premi d’Investigació Económica “Juan José Renau Piqueras” convocat per la Fundació Campus Ontinyent.

    Entrega de premis Josep RenauA la seua intervenció, el Director General d’una de les dos úniques caixes que queden a Espanya situava com a “punt d’inflexió per al sistema bancari espanyol” la data de setembre de 2008 amb la quebra de Leman Brothers, que va desencadenar una situació de falta de confiança “i es va prendre consciència de que algun banc podria deixar de pagar”. A continuació, repassava alguns moments com les  injeccions de capital del Banc Central Europeu “que no van evitar que a Espanya es triplicara el deute”; la creació d’un banc dolent “molt complex, que no sabem com acabarà”; o una restricció del crèdit que està portant a un perjudici indiscutible a l’economia real, “però que s’ajusta més a la realitat que la situació que teníem, que no era la senda natural”, manifestava.

    De cara al futur, el Director General de Caixa Ontinyent advertia del risc que suposa el diferencial existent entre els crèdits i els dipòsits a Espanya, ja que mentre a Portugal i Irlanda s’ha imposat una proporció màxima de 120, la previsió per a Espanya en 2015 és de 145, “un any al qual no tindrem actius suficients per a la liquiditat que necessitarem. És una amenaça gran”, assenyalava. Per eixir endavant, la Unió Bancària Europea “és la idea correcta”, però, incidia, en el marc d’entorn corporatiu més vigilat, amb una regulació comuna i un Fons de Garantia de Dipòsits unificat.

    En aquest sentit assenyalava que tot i que esta Unió Bancària es va començar a construir en 2003, i que el Banc Central Espanyol va fer les oportunes advertències, “no ha tingut l’autoritat suficient per a fer-les efectives, quan ens podriem haver estalviat part dels 39.000 milions que s’han demanat per al rescat del sistema financer espanyol”, assenyalava. Igualment, apuntava que “se’ns diu des d’Europa que per cada 100 euros de capital de crèdit les entitats han d’aprovisionar 9, però la normativa és diferent en cada país”; i que sense un Fons de Garantía de Dipòsits únic “les qualificacions creditícies a Espanya estan entre la línia carabassa i la roja, i així és difícil recuperar-se”.  Amb tot, Penadés concloïa amb un missatge d’optimisme: “ens està costant moltíssim però eixirem endavant, i esperem quedar immunitzats per evitar que esta situació es torne a repetir”, manifestava.

    Un treball sobre aliances empresarials guanya el Juan José Renau

    Després de la conferència de Penadés, tenia lloc l’acte de lliurament del X Premi Juan José Renau Piqueras, que premiava un estudi de les professores Isabel Estrada (Universitat de Groningen), Natalia Martín i Pilar Pérez (Universitat de Valladolid), sobre una aliança estratègica multi-soci a l’àmbit empresarial.

    A la seua intervenció, l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, recordava que el guardó és ja un premi “de prestigi i consolidat”, que porta el nom “d’una de les persones que més va treballar perquè Ontinyent tinga actualment un Campus Universitari”. El També President de la Fundació Campus Ontinyent destacava la importància de “en estos temps que vivim, promoure la innovació i l’esperit crític, creant modernitat des de la prudència, evitant eufòries com les que ens van enlluernar no fa massa temps”, manifestava.

    En una línia semblant es pronunciava al seu torn de paraula, el President de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell qui destacava que “els temps de crisi ens exigiesen noves iniciatives, i hem de potenciar instruments com aquest premi, que posen a disposició de la societat elements que ens permitisquen avançar”. La Presidenta del jurat del premi i vídua de Juan José Renau, Martina Menguzzato, destacava que el treball guanyador és “pertinent, original, rigorós i útil, ja que se’ns fa comprendre com el comportament cooperatiu millora la creació de valor a les empreses”. Menguzzato agraïa l’esforç que s’està fent “per mantenir el premi, tots i les dificultats econòmiques”, posant de relleu la importància de “reconèixer socialment la tasca investigadora en un país on la investigació és una de les parts més afectades per les retallades, cosa que no fa sinó allunyar-nos de la mitjana europea, amb el risc d’entorpir la recuperació econòmica”, advertia.

    L’acte era tancat pel Rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, qui destacava del treball guanyador del premi “el seu rigor científic i metodològic sobre un tema, el de les aliances empresarials, que resulta de gran interès per a la Universitat de València”. Morcillo tenia especials paraules per a la memòria del Professor Renau Piqueras, del que recordava que “va ser un precursor de la teoria de la investigació estratègica a Espanya i va representar l’esperit de l’autèntic universitari, amb la seua superació, el seu compromís amb el territori i la seua proximitat amb els estudiants”.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Malena Alterio penja el “no hi ha entrades” al Teatre Echegaray d’Ontinyent

    La representació d’espectacle “Los amigos de ellos dos” junt a David Llorente esgota la venda online i sols resten 30 entrades de venda exclusiva en taquilla
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -