Home > Educació > Milers de persones es donen cita en la 30 tobada d’escoeles en valencià a Fontanars dels Alforins

Milers de persones es donen cita en la 30 tobada d’escoeles en valencià a Fontanars dels Alforins

Fontanars dels Alforins acollia la 30 edició de la Trobada d’Escoles en Valencià a la Vall d’Albaida. Allí, diferents representants polítics, ajuntaments, col·legis, alumnes, professors, pares i mares, majors i menuts, celebraren una jornada plena d’activitats i tallers per a tot el públic assistent.

L’alcalde de Fontanars, Julio Biosca explicava “Hem recuperat l’esperit de l’any 1989, que va ser la primera vegada que vàrem tindre la trobada d’escoles en valencià ací al nostre poble. Hem volgut donar-li eixa presència i eixa essència a la nostra cultura, rodejar-ho també dels oficis del nostre poble com han estat els calciners, els ferrers, i com podeu veure, tenim els carrers plens de la gent dels voltants de la comarca. Acompanyant-nos molts amics en un dia de reivindicació i de festa. Tot va parell i tot és important”.

Des de la Coordinadora per l’ús i foment del valencià, Josep M. Andrés, explicava “Tenim tallers de demostració, activitats, com photocalls, xerrades, contacontes, etc. Hui des de les 11:30h hem estat ja al poble de Fontanars fent activitats per la llegua i per donar a conéixer la nostra cultura i també el nostre patrimoni. Al voltant de 10.000 persones passaran al llarg de tot el dia pels tallers de Fontanars des d’este matí. També comptarem amb la presència de Dani Miquel que ens encisarà amb la seua actuació. La cercavila ha estat impressionant. I també hem tingut diferents autoritats com el Diputat Nacional Joan Baldoví, Fran Ferri de les Corts Valencianes, Mª Josep Amigó com a Vicepresidenta de la Diputació de València, el President de la Mancomunitat Vicent Gomar i nombrosos alcaldes de la comarca i molts regidors i regidores que han volgut estar hui ací donant suport a escola en valencià i a la nostra llengua”.

Mª Josep Amigó, explicava “Entenem que cal traure el valencià al carrer ara més que mai, cal conscienciar a la gent que la nostra llengua és el nostre patrimoni i cal cuidar-lo. Jo la veritat és que de veure tantíssima gent, l’altre dia estiguí en la trobada de l’horta nord, hui a la Vall d’Albaida, demà a la ciutat de València, no vaig a perdreme’n cap perquè és una festa que m’agrada moltíssim. Veure com els nostres menuts, des de ben menuts, estimen la nostra llengua, per a mi és una cosa grandíssima”.

Per a Fran Ferri “és una trobada que com veieu està super viva, ha vingut gent de tota la comarca, inclús ha vingut gent de la comarca de la Costera, per què volem compartir i volem estar amb tota la gent que lluita per una escola en valencià, una escola valenciana, arrelada al seu territori i que treballa cada dia per fer a la gent més capacitada per poder atendre les necessitats culturals i lingüístiques”.

El President de la Mancomunitat, Vicent Gomar explicava “La Mancomunitat col·labora subvencionant a la Coordinadora d’Escoles en Valencià. Sempre hem estat en ells col·laborant en tots els esdeveniments igual que tots els pobles. La veritat que és un plaer, i creiem que tenim l’obligació d’estar amb ells i ajudar-los en tot el que puguem dins del nostre xicotet pressupost per tal de fer front a aquests xicotets esdeveniments. Creiem que és fonamental recolzar en aquest cas a Fontanars que són pobles menuts, que necessiten ajuda de totes les institucions, i la Mancomunitat està ahi i també la coordinadora la tasca que estan fent cara a potència la nostra llengua, i a ficar en comú totes les iniciatives dels col·legis i instituts”.

Per altra banda, Joan Baldoví “La Vall d’Albaida és un goig de veure tants poblets, tanta gent. La trobada és precisament això, trobar-se els xiquets, els pares i els mestres. Jo crec que això és molt important. A més, trobar-se per una cosa que ens uneix, que és la llengua. Jo crec que l’escola deu estar al marge d’estar en qualsevol lluita política, i ha d’intentar transmetre els valors que ens van ensenyar els nostres pares, els nostres uelos, i una d’eixes coses evidentment, és la llengua, el nostre valencià, una de les llengües més boniques del món”.

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

El alumnes de formació del Trèvol visiten la Diputació

Els alumnes del grup de formació del projecte Trèvol de la Mancomunitat van visitar ahir …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *