20/04/2024 - 8:02
Més

    Eric Maskin “la millor fórmula contra les desigualtats són la innovació i l’educació”

    Altres notícies

    “Apostar per la formació i la innovació és la millor fórmula per lluitar contra les desigualtats”. Així ho afirmava hui en Ontinyent L’economista nordamericà Eric S. Maskin, guanyador del premi Nobel d’Economia en 2007 per sentar les bases del disseny de mecanismes alternatius al mercat. Maskin acudia a la ciutat dins d’un acte organitzat per la Fundació Campus Ontinyent, que tenia lloc després que la Diputació de València proposara als organitzadors dels Premis Rei Jaume I que els premis Nobel que participen del jurat d’estos guardons es pugueren acostar a la societat valenciana.

    A l’acte, que omplia de gom a gom el Centre Cultural Caixa Ontinyent d’estudiants, representants del món de l’empresa i l’associacionisme, es produïa en primer lloc un torn previ d’intervencions de l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez; el catedràtic de Direcció d’Empreses de la Facultat d’Economia de la UV Josep Pla Barber; i els professors Vicente Cerverón i Josep Antoni Ybarra (codirectors de la Càtedra Universitària d’Innovació Territorial d’Ontinyent). A continuació es donava pas a una exposició on Maskin explicava com funciona la Teoria del Disseny de Mecanismes, Mitjançant la qual la societat pot establir uns objectius i a partir d’ací establir els mecanismes per a assolir-los i arribar a acords: una teoria que, explicava, podria aplicar-se per resoldre problemes com els de les emissions de gasos o les crisis financeres.

    L’exposició inicial, realitzada amb traducció simultània, donava pas a un torn de preguntes al qual el Nobel d’Economia destaca el paper d’entitats com la Fundació Campus Ontinyent “per invertir en capital humà i assolir una societat més igualitària i estable”. Per a Maskin les societats molt desiguals són molt inestables, la globalització ha disparat les desigualtats, “i per mantenir l’estabilitat, que és positiva per a rics i pobres, és bo una transferència de riquesa. Això es fa pujant impostos o en la inversió en càpita humà, en educació i formació de treballadors, el que és mes avantatjós per a tots. No rebaixar el nivell dels més ben formats, sinó elevar els de baix”, apuntava.

    Maskin es mostrava optimista en un futur en el que les noves tecnologies “no eliminaran la necessitat de mà d’obra, com no la va eliminar la màquina de vapor. En aquell moment es tenien els mateixos temors que ara i va haver una enorme demanda de mà d’obra però amb un capital humà diferent, noves capacitats per a nous i millors llocs de treball. Tenim raons per creure en aquest nou escenari, la història està de la nostra part”, manifestava.

    El President de la Fundació Campus Ontinyent i alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, qualificava de “tot un luxe” poder comptar per primera volta amb un Premi Nobel d’Economia en un acte públic a Ontinyent, un extrem pel que tenia paraules d’agraïment per a tant a la Fundació dels Premis Jaume I com a la Diputació de València. Jorge Rodríguez apuntava que “poder escoltar els plantejaments d’una autoritat com Maskin sobre conceptes com innovació, tecnologia i capital humà sense dubte ha estat una oportunitat única, i ens ha servit per reafirmar-nos en el plantejament que tenim a Ontinyent de què l’educació és un valor fonamental per al creixement econòmic”, concloïa.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Malena Alterio penja el “no hi ha entrades” al Teatre Echegaray d’Ontinyent

    La representació d’espectacle “Los amigos de ellos dos” junt a David Llorente esgota la venda online i sols resten 30 entrades de venda exclusiva en taquilla
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -