fitur 2019
Home > Cultura > Puchalt inaugura demà a Benissoda el reformat Museu Etnològic de la Vall d’Albaida

Puchalt inaugura demà a Benissoda el reformat Museu Etnològic de la Vall d’Albaida

La diputada de Cultura de la Diputació de València, María Jesús Puchalt, inaugurarà demà dimarts, 9 de desembre, a les 20:00, a Benissoda el reformat Museu Etnològic de la Vall d’Albaida.

El Museu València d’Etnologia de la Diputació, dins del seu programa de suport a les col·leccions i museus etnològics locals ha coordinat la remodelació del Museu Etnològic de la Vall d’Albaida en Benissoda a petició de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d ‘Albaida.

EconomyCash Juny

Aquest espai, inaugurat fa anys, necessitava una remodelació ja que presentava algunes deficiències pròpies del pas del temps. En concret, els tècnics del museu de la Diputació van detectar que calia reestructurar l’exposició permanent centrada en l’agricultura cerealista com a eix del discurs.

Si bé es tracta d’un tema ben justificat en principi, donada la seua generalització no permetia identificar la mostra amb les característiques i singularitats del territori i dificultava la presentació del museu com un espai singular i diferent a altres museus agrícoles de l’entorn.

A més la mostra permanent emmascarava un ampli grup d’activitats tradicionals de la comarca, com ara la indústria, l’artesania, les festes o l’explotació del bosc i la muntanya.

La remodelació de l’exposició permanent ha buscat els següents objectius: ampliar els àmbits temàtics, evitant els discursos tecnològics i apostant per una visió més social; mostrar la rica varietat temàtica de la col·lecció de museu; establir llaços entre passat i present i evitar la mirada nostàlgica, i fomentar les visites a altres museus i llocs interessants de la comarca.

Dibuixos reals per identificar la comarca

El museu de Benissoda presentava certes dificultats per prestar degudament les seues funcions i els seus plantejaments museogràfics no es corresponien amb els cànons actuals.

L’exposició mostra un ampli ventall de les activitats tradicionals de la comarca i es recolza en una major quantitat i varietat d’objectes de la col·lecció del museu, abans circumscrita a l’àmbit agrícola.

A més de l’ampliació objectual s’ha procedit a la modificació de la sala permanent. S’han eliminat els elements afegits procurant una sala diàfana amb plafons d’informació sobre la col·lecció.

Aquests elements informatius es relacionen amb panells de dibuixos trets de fotografies procedents dels diversos municipis de la comarca que els dota d’un referent real.

Noves tecnologies aplicades a l’exposició

Tota aquesta informació es complementa amb unes fulles de sala que permeten llegir còmodament la informació i amb codis QR d’accés a Pinterest, eina que permetrà al visitant accedir a més informació sobre els temes mostrats al museu, així com facilitar que els visitants s’acosten a conéixer la resta de la comarca: museus, rutes temàtiques, espais naturals …

El museu s’estructura en sis espais. “El territori viscut” obre el recorregut museístic. Al voltant d’un mercat, símbol de les relacions socials i econòmiques, es presenten les activitats més característiques: la ramaderia, el transport, les comunicacions i el comerç de la neu.

“Temps de festa, temps de treball” és el següent àmbit. Una gran imatge d’un carrer permet mostrar gran part de l’univers festiu de la Vall d’Albaida. Es tracta la diferent concepció del temps entre les societats de base agrària, lligades als cicles naturals, i les de tipus industrial, regides per un temps mecànic i racionalitzat.

A “Mans i màquines” es mostren les activitats relacionades amb la transformació de les matèries primeres per produir els objectes utilitzats en la vida quotidiana.

“Menjar i beure” és una altra de les zones del museu en la qual hi ha una selecció de les activitats artesanals de transformació de productes agropecuaris.

A “L’aigua: el líquid vital” s’aborda la presència de dos elements fixos -el pou i el banc-, per tractar el tema de l’aigua en l’àmbit domèstic, exposant un ric conjunt de recipients ceràmics de la col·lecció del museu.

Finalment, en “El passat del Museu” es realitza un homenatge als treballs previs realitzats per persones que van recollir objectes i van muntar les primeres mostres.

La reforma de l’exposició permanent del Museu Etnològic de Benissoda ha estat realitzada i coordinada pels tècnics del Museu Valencià d’Etnologia Jose Vicente Aguilar Sanz, Assumpció Garcia Zanón, Andrés Marín Jarque, i Sara Reig Baldó

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

Jorge Rodríguez anuncia la commemoració del 775 aniversari d’Ontinyent com a Vila Reial

“A partir del 9 d’octubre, Ontinyent commemorarà el seu 775 aniversari com a vila Reial”. …