28/03/2024 - 18:30
Més

    Dansa, música en directe i una ruta guiada gratuïta per celebrar el dia dels Museus a Ontinyent

    Altres notícies

    L’Ajuntament d’Ontinyent oferirà dansa, música en directe i una ruta guiada gratuïta aquest diumenge 21 de maig per celebrar el Dia Internacional dels Museus. La regidora coordinadora de l’àrea de Política Social, Sanitat i Cultura, Sayo Gandia, explicava que amenitzar les visites als museus locals “és una idea que ja es va encetar l’any passat i que hem volgut millorar amb la col•laboració de la regidoria de Turisme i de la Societat de Festers, per tal que veïns i visitants puguen descobrir o redescobrir estos espais expositius d’una manera atractiva i diferent”, assenyalava.

    Així, diumenge des de les 11:30 i en intervals de mitja hora, un grup de ballarines de l’Escola de Dansa Ópera ballaran per convidar als vianants a accedir al museu arqueològic MAOVA. A més a més, al Palau de La Vila, seu del Museu del Textil Valencià i del Museu dels Gegants i Cabets, es comptarà des de les 12 del migdia amb quatre grups de música de cambra del Conservatori Professional de Música d’Ontinyent: un quintet de metall, trio de corda (2 violins i viola), duo de guitarres i trio de veus i piano, tots ells repartits per l’edifici, del que Sayo Gandia recordava que “en sí és també un espai visitable i atractiu”.

    Donant continuïtat al que va ser la celebració l’any passat de “l’any Gomis”, el conservatori ha preparat cançons d’aquest autor, algunes ja interpretades en Ontinyent com “el aire dañino” o “canción a unos ojos verdes”, i altres que s’escoltaran per primera vegada com el trio “himne a Venus” o les cançonetes italianes, i la cançó “I saw that tears”.

    A més a més, hi haurà dues visites guiades. Una d’elles al marc del programa “Majors Actius” i altra per a públic en general, totes dues amb una durada aproximada de 1 hora i mitja, totalment gratuïtes i amb una degustació final de productes locals, com ara un vi premiat de la Cooperativa Vinícola, cervesa artesana local i un formatge elaborat també a Ontinyent. El regidor de Turisme, Pablo Úbeda, explicava que la “ruta dels museus” prevista per a aquest dia inclourà visites al Museu Fester, el Museu MAOVA, el Museu dels Gegants i Cabets i el Museu del Tèxtil Valencià, així com al propi Palau de La Vila, sent necessari inscriure sense cap cost al telèfon de l’Oficina de Turisme, 962916090.

    Sayo Gandia tenia especials paraules d’agraïment “per a la implicació del Conservatori Professional de Música Josep Melcior Gomis, i molt especialment al professorat i alumnat que sempre estan al costat de l’Ajuntament en estes iniciatives”, assenyalava.

    Informació dels museus inclosos a les rutes

    El Museu Arqueològic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida (MAOVA) és un centre de conservació, gestió, investigació i divulgació del patrimoni arqueològic. Es tracta d’un arxiu del llegat material dels diferents pobles i cultures que ens han precedit a través del temps, en el nostre mateix entorn físic, especialment de les èpoques en què no hi ha, o són molt escassos, els documents escrits. Al Museu Fester s’exhibeixen peces emblemàtiques i singulars de les festes de Moros i Cristians: fotografies, pintures, escultures, trages de festa, armes, cartells, programes, mobiliari, llibres i altres curiositats. L’exposició es divideix en diversos apartats per a abordar tots els aspectes relacionats amb la festa.

    El Museu del Tèxtil València exposa peces dels segles XVIII al XXI que mostren el procés de creació del tèxtil. La sala està dividida en quatre espais (instruments, elaboració, teixits i audiovisual), i alberga prop de setanta peces de les quasi cent trenta inventariades, relacionades amb el procés de fabricació tèxtil. Les històriques figures dels Gegants i Cabets d’Ontinyent també estan l’abast de veïns i visitants en una sala d’exposicions dedicat a la tradició gegantera de la ciutat, on es mostren 9 cabets, 8 dels quals daten de 1946; i 6 gegants, creats en 1992 en base a unes figures també construïdes en 1946 de les quals dos dels cossos originals estan també exposats.

    Finalment, el propi Palau, declarat Monument Històric Artístic Nacional, és un edifici originari del SXIII d’us públic i militar durant l’època andalusina i que va ser sotmès a diferents ampliacions posteriors. Entre elles esta el criptopòrtic (o pòrtic enterrat) nom amb el que es defineixen les edificacions annexes al Palau de la Vila situades en el seu extrem nord-oest i que limiten amb el llit del riu Clariano, originades entre els segles XVI i XVII i amb una estructura on s’aprecien estils arquitectònics que van des del gòtic tardà fins al classicisme.

    Font: Ajuntament d’Ontinyent

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent torna a demanar al Ministeri la declaració d’Interès Turístic Internacional per als Moros i Cristians

    El ple aprova per unanimitat l’emissió d’una nova sol·licitud a la Secretaria d’Estat de Turisme una volta ampliada i actualitzada la documentació justificativa
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -